Americké tanky dorazia na Ukrajinu najskôr koncom roka, píše denník The Washington Post

TA3 ČTK
30.1.2023 21:08

Spojené štáty podľa informácií denníka The Washington Post dodajú Ukrajine 31 sľúbených tankov M1 Abrams až koncom tohto roka alebo na začiatku budúceho roka. Ukrajina pritom nalieha na svojich spojencov, aby jej moderné tanky poskytli čo najrýchlejšie.

Americké tanky dorazia na Ukrajinu najskôr koncom roka, píše denník The Washington Post
TASR/AP

Britské tanky Challenger 2 dorazia na Ukrajinu do leta, oznámil v pondelok podľa stanice Sky News britský minister obrany Ben Wallace. Pôvodne Londýn uvádzal, že dodanie 14 sľúbených challengerov plánuje koncom marca. Tanky Abrams určené Kyjevu nebudú z amerických armádnych rezerv, ale špeciálne opatrené pre Ukrajinu a vyrobené podľa zadania. Chýbať im bude obvyklé pancierovanie z ochudobneného uránu, píše americký denník.

Dodanie strojov Abrams na Ukrajinu minulý týždeň oficiálne schválil americký prezident Joe Biden. Ich vyslanie do napadnutej krajiny pritom Washington spočiatku odmietal. Americký minister obrany Lloyd Austin argumentoval, že ich ovládanie je príliš zložité a že Ukrajina má dostatok obrnených vozidiel sovietskeho typu. 

Pokiaľ ide o časový rámec, dodanie tankov Challenger sa aspoň súdiac podľa vyjadrenia britského ministra obrany v britskom parlamente proti pôvodne avizovanému marcu posúva. "Bude to do leta alebo do mája. Pravdepodobne okolo Veľkej noci," citovala Wallace stanica Sky News. 

Minister podľa nej dodal, že bezpečnostné dôvody mu bránia v upresnení termínu dodávky aj výcviku, pri ktorom sa majú ukrajinskí vojaci naučiť tanky ovládať. Veľká noc tento rok pripadá na prvú tretinu apríla. Britské ministerstvo obrany medzitým na sociálnych sieťach oznámilo, že do Británie už za účelom tohto výcviku dorazila ukrajinská tanková posádka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok