Pentagón posiela Kyjevu 20-tonové monštrá. Čo sú vozidlá Stryker? A ako ich Ukrajina využije?

ta3/dp
30.1.2023 00:00

Vozidlá vážia približne 20 ton a majú osem kolies. Pohybujú sa rýchlo, zatiaľ čo nesú vojakov a môžu byť vyzbrojené rôznymi zbraňami.

Pentagón posiela Kyjevu 20-tonové monštrá. Čo sú vozidlá Stryker? A ako ich Ukrajina využije?
TASR/AP

Pentagón oznámil, že pošle 90 bojových obrnených vozidiel Stryker na Ukrajinu, čo je prvý takýto presun všestranných osemkolesových zbraní zo zásob americkej armády do cudzej krajiny. Píše denník The New York Times.

K Strykerom sa pripojí 59 bojových vozidiel pechoty Bradley a ďalšie zbrane v rámci balíka vojenskej pomoci pre Kyjev v hodnote 2,5 miliardy dolárov (takmer 2,3 miliardy eur). V kombinácii s 50 vozidlami Bradley, ktorých poskytnutie pre Ukrajinu ohlásili 6. januára, poskytne tento balík Kyjevu ekvivalent vozidiel v hodnote dvoch obrnených brigád, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré americký rezort obrany zaslal novinárom.

Vozidlo Bradley TASR/AP

Existuje 18 variantov

Podľa americkej armády existuje 18 rôznych variantov vozidla Stryker. Niektoré sú postavené predovšetkým na presun vojakov pechoty do boja a z neho, zatiaľ čo iné sú určené na nosenie zbraní, ako sú 120-milimetrové mínomety, ktoré poskytujú palebnú podporu. Iné nesú zbrane stredného a veľkého kalibru na priamu paľbu na nepriateľské jednotky s 30-milimetrovými kanónmi alebo ešte väčšími 105-milimetrovými delami.

Strykery boli pôvodne postavené s trupmi s plochým dnom, ktoré sa ukázali ako zraniteľné voči improvizovaným bombám, ktoré pod nimi odpálili povstalci v Iraku. V reakcii na to armáda vyradila tieto vozidlá a nahradila ich novšími Strykermi vybavenými dnom v tvare písmena V. Trupy sú podobné tým, ktoré sa používajú na vozidlách chránených proti mínam, ktoré sa tiež nazývajú MRAP. Ktorá verzia alebo verzie budú poskytnuté Ukrajine, nie je jasné.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok