Krúpa pripustil aj možnosť úradníckej vlády. Kollár rešpektuje septembrový termín volieb, Susko nesúhlasí

ta3/kg
30.1.2023 22:13

Poslanec Juraj Krúpa v relácii Téma dňa pripomenul, že strana SaS nepodporovala septembrový termín predčasných volieb. Predseda strany Spolu Miroslav Kollár termín rešpektuje. Poslanec parlamentu Boris Susko k situácii okolo dohadovania sa o termíne predčasných volieb pripomenul obmedzené kompetencie vlády.

tema_dna_62.jpg
TA3

Kauza o termíne predčasných volieb pokračuje aj deň pred hlasovaním. Richard Sulík v pondelok zvolal stretnutie koaličných partnerov, aby zvážili aj ten júnový. Ochota ostatných koaličných strán na debatu však nebola. 90-tka sa tak nájde asi iba pre ten jesenný.

Poslanec Juraj Krúpa (SaS) pripomenul, že strana SaS nepodporovala septembrový termín, ale bývalej koalícii napokon vyšla v ústrety a akceptovala aj neskorší dátum predčasných volieb. Túto dohodu ale podľa neho začali spochybňovať členovia bývalej koalície, vrátane premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). 

"Ten premiér, ktorý tri dni predtým hovoril, že mu je jedno kedy budú predčasné voľby, nám odkázal, aby sa nebláznilo. Toto je dôkaz ako koalícia fungovala. Bola dohoda a automaticky ju začali niektorí členovia spochybňovať." reagoval Juraj Krúpa a dodal, že to bol jeden z dôvodov prečo SaS opustila vládu. Krúpa pripustil aj možnosť úradníckej vlády, ak by sa v utorok v parlamente nenašlo 90 hlasov za septembrový termín.

Septembrový termín rešpektuje aj predseda strany Spolu Miroslav Kollár. "Ak to bude september, okej, rešpektujem, že to je dohoda väčšiny v parlamente, ale ak to bude jún, tak nám asi všetkým odľahne." dodal. Novovzniknutá Modrá koalícia, ktorého súčasťou je aj strana Spolu, je podľa Kollára pripravená aj na skorší termín. "S príchodom Mikuláša Dzurindu je úplne jedno, či máme na kampaň päť alebo osem mesiacov. Je to človek, ktorý má na Slovensku stopercentnú poznateľnosť." povedal Kollár.

Vláda nemá legitimitu, povedal Susko

Poslanec parlamentu Boris Susko (Smer-SD) k situácii okolo dohadovania sa o termíne predčasných volieb pripomenul obmedzené kompetencie vlády. "Vláda dnes nemá legitimitu na to, aby vykonávala riadne svoju činnosť, tak ako ju má vykonávať riadna vláda a riadna vládna väčšina. Z tohto dôvodu si myslím, že akékoľvek naťahovanie je scestné."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok