Čína odsúdila dodávky západných zbraní pre Ukrajinu a obvinila USA z rozpútania krízy

ta3 TASR
30.1.2023 12:19

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok obvinilo Spojené štáty z toho, že vytvorili podmienky, ktoré viedli k ruskej invázii na Ukrajinu. Peking tiež odsúdil dodávky amerických zbraní pre ukrajinské sily brániace sa proti ruskej agresii. Informovala agentúra DPA.

ONLINE: Ruský útok na Kropyvnyckyj si vyžiadal päť obetí, Zelenskyj dostal od Litvy vyznamenanie
TASR/AP

"USA sú tým, kto spustil ukrajinskú krízu a (sú) najväčším faktorom, ktorý ju podnecuje a naďalej predáva ťažké a útočné zbrane Ukrajine, čo len predlžuje a zintenzívňuje celý konflikt," povedala v pondelok novinárom hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning.

Hovorkyňa týmito slovami reagovala na otázku týkajúcu sa obvinení zo strany USA, že čínske spoločnosti ponúkajú podporu ruským silám. Tieto tvrdenia označila za "neodôvodnené podozrenia" a "neopodstatnené vydieranie". Dodala, že Peking sa nebude len prizerať tomu, ako "USA poškodzujú legitímne práva a záujmy čínskych spoločností".

DPA pripomína, že Čína, ktorá je spojencom Ruska, kroky Kremľa na Ukrajine neodsúdila. K nárastu napätia medzi Pekingom a Washingtonom dochádza len niekoľko dní pred očakávanou návštevou amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, ktorý má v nedeľu pricestovať do Pekingu. Pôjde o prvú návštevu šéfa americkej diplomacie v Číne od roku 2018, keď ju navštívil Mike Pompeo z administratívy prezidenta Donalda Trumpa.

Hovorkyňa rezortu diplomacie Číny varovala USA aj čo sa týka ich rozsiahlej vojenskej podpory pre Taiwan. V tejto súvislosti uviedla, že Washington by nemal prekročiť žiadne "červené línie". Taiwan má od roku 1949 vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Spojené štáty oficiálne uznávajú tzv. politiku jednej Číny, ale sú rozhodne proti akýmkoľvek snahám Číny o násilné ovládnutie Taiwanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok