Top udalosti týždňa: Zmena ústavy, Česi si zvolili nového prezidenta. Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2

ta3 TASR ČTK
29.1.2023 18:07

Predstavitelia bývalej koalície sa dohodli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Miloša Zemana na Pražskom hrade strieda Petr Pavel. Nemecko oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ktorá sa bráni ruskej invázii. Pozrite sa s nami na top udalosti tohto týždňa.

Milióny eur pre OĽANO i Smer. Stranám vyplatia príspevky za výsledky vo voľbách
TASR/Jakub Kotian

Zmena ústavy a predčasné voľby

Poslanci Národnej rady SR schválili v stredu, 25. januára, zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Dohoda na termíne konania predčasných volieb medzi stranami bývalej štvorkoalície je na 30. septembri. V piatok to pripomenul dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. "Verím, že tých 90 poslancov, ktorí deklarovali podporu tomuto návrhu, svoje slovo dodrží," povedal. Parlament by mal o termíne rozhodnúť v utorok, 31. januára.


O predčasných voľbách sme diskutovali v nedeľnej relácii V politike s Annou Zemanovou (SaS), Petrom Pčolinským (Sme rodina), Michalom Šipošom (OĽANO) a Richardom Takáčom (Smer-SD).

Konšpirátori strašia

Slováci vo zvýšenom počte podávajú štátu vyhlásenia, že v prípade mobilizácie obyvateľstva nebudú bojovať vo vojne. Robia tak v dôsledku emailov, či SMS správ, ktoré v húfoch dostávajú, od konšpirátorov, či dezinformačných stránok. Navádzajú na to, aby sa muži legálne vyhli prípadnej mobilizácii. 

Niektorí muži sa zľakli, vyplnili tlačivo o odopretí možnosti bojovať vo vojne so zbraňou a nechali si ho potvrdiť u notára. Zvýšené počty takýchto žiadosti zaznamenali na okresných úradoch.  

Ministerstvo obrany však upokojuje verejnosť tým, že sa žiadna mobilizácia obyvateľstva nechystá. Doteraz bez intervencie konšpiračných zdrojov každoročne takúto žiadosť podalo niekoľko stoviek mužov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok