Pentagón posiela Kyjevu 20-tonové monštrá. Čo sú vozidlá Stryker? A ako ich Ukrajina využije?

ta3/dp
30.1.2023 00:00

Vozidlá vážia približne 20 ton a majú osem kolies. Pohybujú sa rýchlo, zatiaľ čo nesú vojakov a môžu byť vyzbrojené rôznymi zbraňami.

Pentagón posiela Kyjevu 20-tonové monštrá. Čo sú vozidlá Stryker? A ako ich Ukrajina využije?
TASR/AP

Vedúci predstavitelia americkej armády sa v 90. rokoch rozhodli, že potrebujú mobilnejšiu údernú silu, ktorá by mohla ísť kamkoľvek na svete len za štyri dni. To znamenalo, že potrebovali vozidlo, ktoré bolo dobre vyzbrojené a obrnené a zároveň relatívne ľahké a dostatočne malé na to, aby ho prepravilo nákladné lietadlo C-130. Stryker bol vybraný ako vozidlo, okolo ktorého mohla armáda postaviť túto silu. Prvýkrát vstúpili do boja v Iraku v roku 2003.

Ako sa líšia od vozidiel Bradley?

Strykery sú menej ťažko obrnené ako Bradley. A s hmotnosťou 20 až 23,5 tony vážia oveľa menej ako Bradley, ktorý môže vážiť až 40 ton, podľa správy Kongresovej výskumnej služby z roku 2016.

Zatiaľ čo modely Bradley sú pásové vozidlá, ktoré ponúkajú vynikajúcu trakciu na nerovnom teréne, Strykery jazdia na ôsmich kolesách, ktoré môžu stále fungovať, aj keď boli zasiahnuté guľkami alebo črepinami. Strykery sú tiež oveľa rýchlejšie ako vozidlá Bradley, podľa správy Kongresu dokážu dosiahnuť rýchlosť 96 kilometrov za hodinu. Stryker môže byť tiež nakonfigurovaný v mnohých rôznych variantoch, vrátane niektorých pre použitie inžiniermi alebo aj ako sanitky.

Využitie na Ukrajine

V oznámení od Pentagónu sa uvádza, že 90 vozidiel Stryker bude vybavených aj 20 mínovými valčekmi – kolesovými saňami, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli dostatočne ťažké na spustenie detonácie pozemných mín a vyčistili tak aj mínové polia. 

Ako sa vojna medzi Ukrajinou a Ruskom vyvinula do statickejšej bitky medzi zakopanými vojakmi chránenými pásmi protitankových pozemných mín, kombinácia Strykerov s mínovými valcami a dodatočným demolačným vybavením na to, čo Pentagón nazýval "odstraňovanie prekážok" naznačuje, že Spojené štáty poskytujú Ukrajine špecifické schopnosti, ktoré majú umožniť kyjevským ozbrojeným silám prelomiť ruskú obranu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok