Zemanová: SaS zahlasuje za septembrový termín volieb. Pčolinský vyzval poslancov, aby zvážili jún

ta3/Dominik Pálka
29.1.2023 12:12

Anna Zemanová zo SaS uviedla, že septembrový termín volieb je vhodnejší. Obhajovala to tým, že Smer chce zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine. Richard Takáč zo Smeru reagoval, že nesúhlasí s dodávkami zbraní Ukrajine. "Zbrane proti vojne sú ako alkohol proti alkoholizmu," uviedol v relácii V politike.

Zmena Ústavy SR prešla, teraz sa hľadá 90 hlasov, ktoré podporia v parlamente uznesenie a dohodnú sa na termíne predčasných volieb. Poslanci by mali v utorok o 17.00 h rozhodnúť o konečnom termíne. Koalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia s tým, že voľby by mali byť 30. septembra. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD navrhli termín na 30. júna a Smer-SD už na 27. mája.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že "referendum je forma najvyššej demokracie". "Zadefinovali sme v ústave, že k rozpusteniu parlamentu by mohlo prísť len cez uznesenie," dodala. Zároveň označila Fica za "populistu". "Robí len to, čo mu vyhovuje."

Sme rodina sa nebude hádzať o zem

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pčolinský (Sme rodina) uviedol, že hnutie Sme rodina si nedávalo žiadne podmienky. "Povedali sme, že sa nebudeme hádzať o zem," podotkol.

Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš obvinil predsedu Smeru Roberta Fica z klamstva. "V utorok rozhodneme o predčasných voľbách. Čo sa týka referenda, tak Fico ho chce iba vtedy, keď je v opozícii. Keď sme predkladali, aby bolo referendum funkčné, tak poslanci zo Smeru za to nezahlasovali. Nezobrali sme ľuďom možnosť referenda," vysvetlil.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok