Zelenskyj chce zablokovať spojenie Moskvy a Minsku. Ukrajina uvalila sankcie

TA3 ČTK
29.1.2023 07:51

Ukrajina uvalila sankcie na 182 ruských a bieloruských spoločností a tri osoby, informovala v nedeľu agentúra Reuters. Ide o posledný z rady krokov prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorými chce zablokovať spojenie Moskvy a Minsku so svojou krajinou.

Podľa zoznamu, ktorý zverejnila ukrajinská rada národnej bezpečnosti a obrany, sa spoločnosti pridané na sankčnú listinu zaoberajú predovšetkým prepravou tovaru, lízingom vozidiel a chemickou výrobou.

"Ich aktíva na Ukrajine sú zablokované , ich majetok bude použitý na našu obranu," povedal Zelenskyj. Dodal, že Ukrajina pracuje na tom, aby aj ostatné štáty zmrazili aktíva týchto spoločností. Zelenskyj zároveň poďakoval "všetkým, ktorí pomáhajú posilňovať sankcie proti Rusku", a vyšetrovateľom, ktorí odhalili a stíhajú obchádzanie týchto odvetných opatrení.

Zoznam zahŕňa ruského výrobcu a vývozcu potašových hnojív Uralkali, bieloruského štátneho výrobcu potaše Belaruskali, bieloruské železnice a tiež ruskú spoločnosť VTB-Leasing a Gazprombank Leasing, ktoré sa zaoberajú lízingom dopravných prostriedkov. Ukrajina od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári uvalila sankcie na stovky ruských a bieloruských osôb a firiem.

Zelenskyj tiež vo svojom pravidelnom večernom videoprejave odsúdil myšlienku neutrality v športe v čase, keď športovci jeho krajiny bojujú a umierajú vo vojne, zatiaľ čo ich ruskí kolegovia môžu súťažiť. Vo videu sa vyjadril proti účasti ruských športovcov na olympijských hrách v roku 2024, a uviedol, že ich prítomnosť by normalizovala ruskú inváziu do jeho krajiny.

"Keď prebieha taká vojna, nič také ako neutralita neexistuje. A vieme, ako často sa tyrania snaží využívať šport pre svoje ideologické záujmy," povedal Zelenskyj. "Olympijské princípy a vojna sú v zásadnom rozpore. Rusko musí zastaviť agresiu a teror, a až potom bude možné hovoriť o ruskej účasti v olympijskom hnutí," uviedol Zelenskyj na twitteri.

Zelenskyj už v piatok vyhlásil, že Ukrajina začne medzinárodnú kampaň za to, aby sa Rusko nezúčastnilo letných hier v roku 2024, ktoré sa budú konať v Paríži. Rusko uviedlo, že akýkoľvek pokus vytlačiť ho z medzinárodného športu je "odsúdený na neúspech". Vojna na Ukrajine, ktorá sa začala pred viac ako 11 mesiacmi, nemá konca a Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo útoky na svojho suseda. Pri invázii zahynuli tisíce ľudí, milióny ďalších museli utiecť zo svojich domovov a mestá sa premenili na trosky, poznamenal Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok