Ukrajinci sa napriek vojne chystajú na olympiádu. Zelenskyj zverejnil fotografie, ako športovci trénujú v ruinách

ta3/TASR
28.1.2023 17:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu znova uviedol, že o účasti Ruska na letných olympijských hrách v Paríži v roku 2024 by sa malo uvažovať až vtedy, keď sa skončí vojna na Ukrajine. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Zelenskyj je po návšteve Spojených štátov späť v Kyjeve
AP

Zelenskyj k svojmu príspevku na Twitteri pripojil sériu fotografií zachytávajúcich ukrajinských športovcov a športovkyne, ako sa na olympiádu pripravujú v zruinovaných telocvičniach. Trénujú šerm, bojové umenia, gymnastiku.

Ukrajinský prezident v tvíte napísal: "Olympijské princípy a vojna sú v zásadnom protiklade. Rusko musí zastaviť agresiu a teror a až potom bude možné rozprávať sa o ruskej účasti v olympijskom hnutí."

Prezident Zelenskyj už v piatok vo videopríhovore pozval prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby prišiel do mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa už celé mesiace odohrávajú urputné boje medzi ukrajinskými obrancami a ruskou inváznou armádou.

Zelenského pozvanie je reakciou na stanovisko Medzinárodného olympijského výboru, ktorý deklaroval, že hľadá cestu k tomu, aby mohli ruskí športovci súťažiť na olympijských hrách 2024 pod neutrálnou vlajkou. Ukrajinský líder vo videu pripomenul, že ruské útoky si vyžiadali životy stoviek ukrajinských mužov a žien, ktorí "mohli svojím talentom obohatiť svetový šport."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok