FOTO/VIDEO: Pavel zložil prezidentský sľub. V inauguračnom prejave odsúdil manipulácie a šírenie strachu

ta3/Alžbeta Múcsková čt24 TASR
9.3.2023 14:15

Česko si v januárových prezidentských voľbách zvolilo novú hlavu štátu. Nástupcom Miloša Zemana sa stal armádny generál Petr Pavel, ktorý zložil prezidentský sľub. Nový prezident chce do najvyššej ústavnej funkcie v krajine priniesť dôstojnosť, rešpekt, slušnosť a ďalšie hodnoty, ktoré podľa neho v posledných rokoch zjavne strácali na dôležitosti.

Vo svojom inauguračnom prejave vo štvrtok ďalej vyhlásil, že aj v českej politike sa často presadzovali populisti, ktorých úspech sa opieral o manipulácie a šírenie strachu, pričom on na to nikdy nepristúpi. Plánuje byť aktívny vo funkcii hneď od začiatku. Avizoval, že čoskoro zverejní svoj plán konkrétnych cieľov na prvých sto dní. Podľa vlastných slov je pripravený radšej byť kritizovaný za príliš aktívny štart, než byť pasívny. 

Spomenul aj Ukrajinu

Česká republika je krajinou strednej veľkosti s unikátnou polohou v strede Európy a má tak často striedmejší pohľad na svet než krajiny s mocenskými ambíciami. Česko teda môže byť v zahraničnej politike hráčom stmeľujúcim štáty podobnej rozlohy s rozumným uvažovaním – a takých je v Európe väčšina. Ukrajina ukázala, ze odhodlanie je viac než sila agresora. Jednotný stredoeurópsky hlas je dôležitý, aby pomohol Ukrajine k víťazstvu nad ruskou agresiou. Vyhlásil v inauguračnom prejave.

Ceremóniu v Prahe sledoval náš kolega Tomáš Verníček:

Kto je Petr Pavel?

Petr Pavel sa narodil 1. novembra 1961 v meste Planá plukovníkovi a dôstojníkovi Československej ľudovej armády Josefovi Pavlovi a miestnej predavačke, neskôr účtovníčke. "Otec aj matka boli zamestnaní, a tak bolo sociálne postavenie našej rodiny dobré," uviedol vo svojom životopise pre iDNES.cz.

Od detstva šiel v otcových stopách a lákala ho práca v armáde. V 14 rokoch nastúpil na Vojenské gymnázium Jána Žižky z Trocnova v Opave a neskôr na Vysokú vojenskú školu pozemného vojska vo Výškove. "Mojou ambíciou bolo stať sa elitným výsadkárom v Prostějove," píše na svojich stránkach.

Po vysokej škole si podal prihlášku do Komunistickej strany Československa a v období od roku 1985 do roku 1989 bol jej členom. Nad vstupom do strany dlho nepremýšľal, keďže jej členstvo bolo v jeho rodine normálne. Neskôr svoje rozhodnutie oľutoval a keď sa jeho členstvo dostalo do povedomia verejnosti, snažil sa ho vysvetliť v rozhovore pre časopis Respekt. V strane bol predsedom základnej organizácie KSČ.

Petr Pavel vo volebnej miestnosti TASR/AP

Po Nežnej revolúcii sa vrátil k štúdiu a absolvoval študijné pobyty v Spojených štátoch a v Spojenom kráľovstve. V Londýne nakoniec vyštudoval aj celý magisterský odbor medzinárodných vzťahov. Následne sa vrátil do Českej republiky, kde nastúpil do Generálneho štábu Armády Českej republiky.

Vojenská kariéra

Počas vojenskej kariéry sa zúčastnil mierovej misie UNPROFOR v Juhoslávii. Dostal za ňu najvyššie francúzske vojenské vyznamenanie, Rád čestnej légie a vtedajší český prezident mu udelil Medailu za hrdinstvo. Následne sa stal zástupcom riaditeľa sekcie ministerstva obrany.

V roku 2012 sa stal náčelníkom Generálneho štábu Armády Českej republiky. O dva roky neskôr ho vláda Bohuslava Sobotky navrhla do úradu predsedu vojenského výboru NATO. Jeho kandidatúru podporil aj prezident Miloš Zeman. Predbehol kandidátov z Talianska a Grécka a na jeseň 2014 prevzal túto funkciu. V roku 2015 sa stal prvým odborným poradcom generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga. V tom čase mal vojenskú hodnosť armádneho generála.

Kandidovanie na prezidenta

Nad kandidatúrou na prezidenta premýšľal už od roku 2015, avšak boja o post hlavy štátu z roku 2018 sa nakoniec vzdal. Až 29. júna 2022 potvrdil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v 2023.

Profil nového českého prezidenta si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok