Spojenci Kyjevu prisľúbili celkom 321 tankov, povedal ukrajinský veľvyslanec

ta3 čtk
27.1.2023 22:05

Niekoľko spojeneckých krajín prisľúbilo Ukrajine celkom 321 ťažkých tankov, povedal dnes ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku Vadym Omelčenko stanicu BFM TV. Zdôraznil, že krajina zasiahnutá ruskou inváziou ich potrebuje čo najskôr.

Spojenci Kyjevu prisľúbili celkom 321 tankov, povedal ukrajinský veľvyslanec
AP Photo/Vadim Ghirda

Dodacie lehoty sa síce líšia podľa typu tanku a krajiny výroby, ale "keby sa čakalo do augusta alebo septembra, bolo by neskoro", povedal Omelčenko. Veľvyslanec dodal, že sa jeho krajina chystá na pravdepodobnú ruskú ofenzívu na jar, ale neobáva sa jej. "Nebojíme sa, pripravujeme sa veľmi vážne," uviedol. Ukrajinská armáda je podľa neho pripravená "na akúkoľvek udalosť, ktorá by mohla nasledovať", a vďaka prisľúbeným dodávkam zbraní na tom bude ešte lepšie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes povedal, že ukrajinská armáda potrebuje 300 až 500 tankov, aby mohla podniknúť protiútok na ruské vojská. V súvislosti so zdĺhavosťou dodávok západných zbraní dodal, že sa mu uľaví až vtedy, keď tieto zbrane začnú používať ukrajinskí vojaci na bojisku. Už skôr uviedol, že práve rýchlosť dodávok bude kľúčová.

Nemecko v stredu oznámilo, že povolí vývoz v spolkovej republike vyrábaných tankov Leopard na Ukrajinu a Nemecko samotné ich tam pošle 14. Okrem toho americký prezident Joe Biden oficiálne prisľúbil Ukrajine 31 tankov M1 Abrams. Moderné aj modernizované tanky medzitým sľúbil dodať aj mnoho ďalších krajín, vrátane Británie, Poľska, Kanady, Holandska, Nórska alebo Fínska. Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že do "tankovej koalície" vstúpilo už 12 západných krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok