PR správa

Ako si vybrať ideálnu sedačku do obývačky?

31.1.2023 00:00

Súčasná doba nie je jednoduchá. Žijeme rýchlo, obklopení telefonátmi, mailmi či termínmi, ktoré musíme stihnúť. Náš život by však nemal byť o strese či naháňaní sa za niečím. Vždy by sme si mali nechať priestor pre seba, na náš vlastný oddych a pohodlie. A kde inde, ak nie u nás doma?

Ako si vybrať ideálnu sedačku do obývačky?
Shutterstock

Psychológovia hovoria, že v každom jednom dni si môžeme dopriať našu vlastnú malú ´dovolenku´, čiže voľný čas, ktorý nám zostane po práci či iných povinnostiach. A je len na nás, ako tieto chvíle využijeme. Aj počas nich si môžeme dopriať parádny oddych, pri ktorom sa telesne i psychicky zrelaxujeme. A to napríklad aj u nás doma v obývačke na pohodlnej sedačke či pohovke, na ktorej si môžeme dosýta vyložiť nohy, natiahnuť sa, alebo si aj schuti podriemať. Ak si však chceme doma v obývačke dobre oddýchnuť, potrebujeme aj vhodnú sedačku. 

Čo je dôležité pri výbere sedačky? 

Obývačka je po spálni azda druhou najdôležitejšou miestnosťou v byte, resp. v dome. V spálni spíme, v obývačke však oddychujeme, čo je tiež mimoriadne podstatné. Preto by sme mali brať výber sedačky s dostatočnou vážnosťou, a to nielen kvôli tomu, že sa jedná o vyššiu finančnú investíciu. Ide predsa o naše vlastné pohodlie a o to, aby sme si dostatočne odpočinuli po práci či počas víkendov. My vám poradíme, ako si vybrať vhodnú sedačku. Začať by ste však mali u seba, a to tým, koľko voľného priestoru v obývačke vlastne máte. Sedačka by nemala byť úplne ´natesno´ pri stene, aj vzhľadom na upratovanie. Ak vás zaujala rozkladacia sedačka, majte na pamäti priestor pred ňou, ktorý je potrebný na rozloženie. Čiže od toho, koľko miesta v obývačke vlastne máte, sa môžete ďalej odraziť.

Klasické, rohové či do U?

Z hľadiska priestoru sú obľúbenou a zároveň populárnou voľbou rohové sedačky. Spotrebujú totiž v podstate rovnaký priestor než klasické gauče, no ponúkajú viac priestoru na sedenie a predovšetkým, na ležanie. Na rohových sedačkách si môžete pohodlne ľahnúť čelom k televízoru a takto si vychutnávať relax pri dobrom filme, seriáli, alebo oddychovej hudbe. Pri výbere rohovej sedačky si môžete si môžete zvoliť ľavé, pravé či univerzálne vyhotovenie. Takúto sedačku oceníte aj pri návštevách, usadiť sa na nej môže viac ľudí. Ďalšími alternatívami z pohľadu usporiadania sú klasické gauče alebo aj sedačky v tvare U, ktoré ponúkajú ešte viac priestoru na sedenie. Ďalším dôležitým atribútom je, že či vyžadujete, aby bola sedačka rozkladacia, teda aby sa na nej v prípade, že máte doma dlhšiu rodinnú návštevu, vyspalo viac ľudí. Popritom sa ešte sedačky líšia tým, či obsahujú úložný priestor.

Aký materiál?

Ak už viete, či chcete rohovú sedačku alebo sedačku v tvare písmena U, je načase prejsť k materiálu. Jednotlivé materiály sa od seba samozrejme líšia a každý z nich má niečo do seba. Osvedčenú voľbu predstavujú kožené sedačky, typické pružnosťou, pevnosťou, mäkkosťou i dlhou životnosťou. Okrem pohodlia prinesú do obývačky aj glanc luxusu. Ďalšími možnosťami sú látkové sedačky, ktoré sú tiež veľmi populárne, pričom si pri nich musíte dávať väčší pozor na prípadné zašpinenie. Ak máte malé deti, tak môžete siahnuť po sedačke zo syntetickej kože, keďže tento materiál sa pomerne ľahko čistí. A to je atribút, ktorý ocení každý, kto mal či má doma malé deti, ktoré ľahko čokoľvek okolo seba zašpinia.

A čo farba?

Dávať nejaký univerzálny návod na výber farby sedačky by nebolo správne, pretože každý z nás má svoj vlastný a originálny vkus. V každom prípade však skúste ladiť svoju sedačku tak, aby dizajnovo i farebne zapadala do okolitého priestoru. Ak je obývačka ladená do svetlejších farieb, bolo by fajn takto voliť aj sedačku. Ak zase do tmavšej farby, tak naopak. V článku sme viackrát spomenuli pohodlie, a áno, sedačka by mala byť práve o tom. Pokiaľ však doma radi vítate aj návštevy, alebo vám celkovo záleží na estetickej stránke, myslite aj na tú a snažte sa sedačku čo najlepšie zladiť s vaším interiérom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok