Sýrska armáda zaútočila v roku 2018 na mesto Duma chemickými zbraňami, uviedli vyšetrovatelia

ta3 ČTK
27.1.2023 13:27

Útok chemickými zbraňami na sýrske mesto Duma vykonalo v roku 2018 sýrske vládne letectvo. Po dvojročnom vyšetrovaní to vo svojej novej správe uviedla Organizácia pre zákaz chemických zbraní.

Sýrska armáda zaútočila v roku 2018 na mesto Duma chemickými zbraňami, uviedli vyšetrovatelia
TASR/AP

Podľa nej možno preukázať, že v apríli 2018 najmenej jeden vrtuľník sýrskeho letectva zhodil na civilistov obývanú oblasť dva zásobníky s plynným chlórom. Na mieste kvôli tomu zomrelo 43 ľudí. Organizácia pre zákaz chemických zbraní už v roku 2019 dospela k záveru, že v Dume boli použité chemické zbrane, vtedy však neuviedla, kto mal podľa nej útok na svedomie.

Mesto, ktoré dlho bolo poslednou baštou povstalcov v oblasti východnej Ghúta pri Damasku, bolo terčom bombardovania sýrskej armády bojujúcej na strane režimu Bašára Asada. Asad však použitie chemických zbraní popieral a tvrdil, že vyšetrovanie je zaujaté.

"Použitie chemických zbraní v Dúme  a kdekoľvek inde je neprijateľné a je porušením medzinárodného práva," uviedol šéf OPCW Fernando Arias. "Svet teraz pozná fakty a je na medzinárodnom spoločenstve, aby reagovalo, či už v rámci OPCW alebo inak," dodal. Používanie chlóru ako zbrane zakazuje Dohovor o chemických zbraniach, ktorý Sýria ratifikovala v roku 2013.

Podľa správy vrtuľník zvrhol na dve budovy v Dume tlakové nádoby s plynným chlórom. Jedna z nich sa pri dopade roztrhla a chlór vo vysokých koncentráciách zasiahol tamojších obyvateľov. Druhá nádoba sa poškodila len mierne a napáchala menej škôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok