ta3konferencia Slovenské zdravotníctvo 2023 už v utorok

ta3
27.1.2023 16:05

Je snaha o sprístupnenie a dostupnosť inovatívnych liekov na Slovensku úprimná? Kto v celom procese vystupuje a akú zohráva úlohu? Odpovede na tieto otázky budeme hľadať na ta3konferencii Slovenské zdravotníctvo 2023, ktorá sa koná 14. februára. Dramaturgicky ju pripravil náš kolega Vlado Vondrák, ktorý študoval medicínu a v nasledujúcom článku a videu vám prezradí viac.

ta3konferencia Slovenské zdravotníctvo 2023 už v utorok
ta3

Koľko panelov bude v rámci konferencie?

Pripravujeme zatiaľ celkovo štyri diskusné panely, dva predpoludňajšie a dva popoludňajšie. Prvý sa bude venovať zmenám v úhradách liekov a zmluvám MEA.

Táto problematika je vysoko aktuálna. Na Slovensku sa roky zhoršovala dostupnosť inovatívnej liečby v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami, až to dospelo do okamihu, kedy sme boli spolu s Rumunskom, Bulharskom medzi absolútne najhoršími v rámci celej Európy.

V lete 2022 prešla konečne novela zákona o lieku, ktorá sľubuje, že tie lieky by mali vstupovať na náš za zmenených alebo nových podmienok. Tieto vstupy, ale majú viacero, nazvime to "technických" otázok, čo sa týka: podmienok vstupu, úhrady, samotného rozpočtu.

V poslednom čase sme na Slovensku zaznamenali výpadky základných liekov. Je to nejaký signál nedostupnosti určitých liekov?

Toto je ďalšia veľmi zaujímavá téma. Treba povedať, že aj veľmi rozsiahla. Venovať sa jej budeme v druhom diskusnom paneli. Rozobrať chcem skutočnosť nízkych cien liekov na Slovensku, čo následne môže vyvolávať záujem o takzvané reexporty liekov do krajín s vyššou cenou, a naopak, nedostatok týchto liekov pre pacientov na Slovensku. 

Hľadať odpovede budeme aj na otázku, kto by mal v štáte držať akúsi železnú rezervu liekov, aby sa predchádzalo situáciám s výpadkami. 

Zaujímavá bude aj téma, že sú už spoločnosti, ktoré jednoducho pri tak nízkych cenách nemajú záujem vstupovať na slovenský trh.

Aká je spotreba liekov na Slovensku? Míňame ich tak veľa?

Nechcem na takto položenú otázku odpovedať teraz a ja sám. Spomeniem fakty, štát sa snaží robiť rôzne opatrenia. Ako sa napríklad osvedčila novinka prenesenia preskripcie zo všeobecného lekára na špecialistu, ako by na spotrebu liekov vplývalo, keby sa pacienti museli podieľať na platení za lieky, ale napríklad aj aký vplyv na cenu liekov a následných doplatkov majú generiká.

Viac-menej stále sme pri peniazoch...

Pri nich aj zostaneme v poslednom paneli. Jeho témou bude rozpočet, kapitola zdravotníctvo. Veľmi v krátkosti sa pokúsim zarámcovať, ako budem k téme pristupovať. Základná otázka bude, na čo v roku 2023 máme a na čo nemáme. Možno prichádza čas narovinu povedať s čím pacient môže rátať, respektíve čoho sa môže dočkať v reálnom čase. 

Odborníci hovoria, že všetci máme pocit, že zdravotníctvo je zadarmo, ale to tak nie je. Zoberme si vývoj posledných mesiacov... Štrajk lekárov, sťažnosti ambulancií, poisťovne v strate.

Celý rozhovor s Vladom Vondrákom si môžete pozrieť nižšie.

  • Konferencia sa uskutoční 14. februára v hoteli DoubleTree by Hilton. 
  • Otázky do diskusie sa dajú posielať už teraz cez Slido
    Názov eventu: Slovenské zdravotníctvo 2023
    Kód eventu: SZ-TA3
  • Konferenciu môžete sledovať na YouTube Televízie ta3.
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok