Vnútorné jadro Zeme sa takmer zastavilo a zrejme mení smer rotácie, uvádza nová štúdia

ta3/nf
28.1.2023 07:00

Tisíce kilometrov pod našimi nohami sa nachádza zemské jadro, s ktorým sa môže diať niečo zvláštne. Mnoho vedcov sa domnievalo, že sa točí rýchlejšie ako zvyšok planéty. Podľa novej štúdie to však prestalo robiť. Čo to pre nás znamená?

Vnútorné jadro Zeme sa takmer zastavilo a zrejme mení smer rotácie, uvádza nová štúdia
TASR/Lawrence Berkeley National Laboratory

O rýchlosti rotácie a jej zmenách sa však diskutuje, povedal geofyzik z Austrálskej národnej univerzity Hrvoje Tkalcic, ktorý sa na štúdii ale nezúčastnil. "Vnútorné jadro sa nikdy úplne nezastaví," povedal. Zistenie štúdie podľa neho "znamená, že vnútorné jadro je teraz viac synchronizované so zvyškom planéty, ako pred desiatimi rokmi, keď sa otáčalo o niečo rýchlejšie." Dodal, že "nič kataklizmatické sa nedeje".

Zistenia treba brať s rezervou

Vedci Song a Yang z Pekinskej univerzity tvrdia, že na základe ich výpočtov by malá nerovnováha v elektromagnetických a gravitačných silách mohla spomaliť a dokonca zvrátiť rotáciu vnútorného jadra. Veria, že ide o súčasť cyklu siedmich desaťročí a že bod obratu, ktorý zaznamenali vo svojich údajoch okolo rokov 2009 - 2010, nastal začiatkom 70. rokov 20. storočia.

Tkalcic, ktorý je autorom knihy Vnútorné jadro Zeme: Odhalené observačnou seizmológiou uviedol, že "analýza údajov je správna". Zistenia štúdie však "treba brať opatrne", pretože "na objasnenie tohto zaujímavého problému je potrebných viac údajov a inovatívnych metód". Song a Yang sa zhodli, že je potrebný ďalší výskum.

Tkalcic, ktorý venuje rotácii vnútorného jadra vo svojej knihe celú kapitolu uviedol, že cyklus rotácie vnútorného jadra je každých 20 až 30 rokov, a nie 70, ako sa spomína v najnovšej štúdii. Vysvetlil, prečo sa takéto variácie vyskytujú a prečo bolo také ťažké pochopiť, čo sa deje v najvnútornejších častiach planéty.

"Predmety našich štúdií sú pochované tisíce kilometrov pod našimi nohami," povedal. "Na odvodenie vnútorných vlastností Zeme používame metódy geofyzikálnej inferencie a musíme postupovať opatrne, kým multidisciplinárne zistenia nepotvrdia naše hypotézy a koncepčné rámce,“ vysvetlil.

"Môžete si predstaviť seizmológov ako lekárov, ktorí študujú vnútorné orgány tiel pacientov pomocou nedokonalého alebo obmedzeného vybavenia. Napriek pokroku, je náš obraz vnútornej Zeme stále rozmazaný a sme v štádiu objavovania," dodal Tkalcic.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok