Vnútorné jadro Zeme sa takmer zastavilo a zrejme mení smer rotácie, uvádza nová štúdia

ta3/nf
28.1.2023 07:00

Tisíce kilometrov pod našimi nohami sa nachádza zemské jadro, s ktorým sa môže diať niečo zvláštne. Mnoho vedcov sa domnievalo, že sa točí rýchlejšie ako zvyšok planéty. Podľa novej štúdie to však prestalo robiť. Čo to pre nás znamená?

Vnútorné jadro Zeme sa takmer zastavilo a zrejme mení smer rotácie, uvádza nová štúdia
TASR/Lawrence Berkeley National Laboratory

Tajomstvá v hĺbkach

Nový výskum naznačuje, že rotácia vnútorného jadra Zeme sa mohla zastaviť a dokonca zmeniť svoj smer, píše americký spravodajský web CNN. Zem je tvorená kôrou, plášťom, vnútorným a vonkajším jadrom. Pevné vnútorné jadro sa nachádza asi 5 150 kilometrov pod zemskou kôrou a je oddelené od polotuhého plášťa tekutým vonkajším jadrom, ktoré umožňuje vnútornému jadru rotovať inou rýchlosťou ako samotná Zem.

S polomerom takmer 3 500 kilometrov je jadro Zeme veľké asi ako Mars. Pozostáva väčšinou zo železa a niklu a jeho hmotnosť je asi jedna tretina hmotnosti Zeme.

Vo výskume uverejnenom v pondelok v časopise Nature Geoscience, študovali vedecký pracovník Yi Yang a profesor Xiaodong Song z Pekinskej univerzity seizmické vlny zo zemetrasení, ktoré prešli vnútorným jadrom Zeme podobnými smermi od roku 1960, aby zistili ako rýchlo sa otáča vnútorné jadro.

Čo však objavili, bolo podľa nich neočakávané. Od roku 2009 vykazovali seizmické záznamy, ktoré sa predtým časom menili, len malý rozdiel. Povedali, že to naznačuje, že rotácia vnútorného jadra sa pozastavila.

"Ukazujeme prekvapivé pozorovania, ktoré naznačujú, že vnútorné jadro v poslednom desaťročí takmer prestalo rotovať a zrejme mení svoj smer rotácie," napísali v štúdii.

"Keď sa pozriete na desaťročie medzi rokmi 1980 a 1990, vidíte jasnú zmenu, ale keď si pozriete roky 2010 až 2020, nevidíte veľa zmien," dodal Song. Rotácia vnútorného jadra Zeme je poháňaná magnetickým poľom generovaným vo vonkajšom jadre a vyvážená gravitačnými účinkami plášťa. Znalosť toho, ako sa vnútorné jadro otáča, by mohla objasniť, ako tieto vrstvy medzi sebou interagujú. Zároveň, by sme sa dozvedeli viac o ďalších procesoch, ktoré sa odohrávajú hlboko v Zemi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok