FOTO: Pamiatku obetí holokaustu si uctili aj Heger s Kollárom

ta3 TASR
27.1.2023 12:53

Holokaust pripomína, aké ľahké je prejsť od nenávistných slov k ohavným skutkom. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to na piatkovej pietnej spomienke v Bratislave povedal dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger. Je dôležité si pripomínať históriu, aby sa neopakovali tragédie, ktoré sa v minulosti udiali, vyhlásil pri tejto príležitosti predseda NR SR Boris Kollár.

"Pretože ľudská pamäť je krátka, musíme si tieto hrôzy neustále pripomínať. Z úcty k obetiam máme povinnosť odmietnuť nenávisť už v jej zárodkoch a namiesto hnevu a nevraživosti sa zameriavať na dialóg, rešpekt a vzájomné porozumenie," zdôraznil premiér. Upozornil pritom na fakt, že i "konečné riešenie židovskej otázky" nevzniklo zo dňa na deň, ale systematickými a tolerovanými prejavmi nenávisti, ktoré presiakli do celej spoločnosti.

"Za osobitne dôležité považujem edukovať mládež a upozorňovať ju, že súčasná sloboda nie je samozrejmosťou. Udalosti na Ukrajine sú toho, žiaľ, dôkazom," upozornil Boris Kollár. V tejto súvislosti vníma i dôležitosť pietnych aktov a pripomínaní si tragických momentov histórie, vrátane ich kauzálnych súvislostí. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok