FOTO: Prezidentka si uctila pamiatku obetí holokaustu. Ignorovanie historických faktov spôsobuje opakovanie tragédií, uviedla

ta3 TASR
27.1.2023 09:43

Ak bude spoločnosť slepá voči historickým faktom, bude odsúdená na opakovanie tragických momentov. Pri príležitosti piatkového pietneho aktu na pamiatku obetí holokaustu to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Upozornila, že napriek ôsmim desiatkam rokov, ktoré uplynuli od hrôz holokaustu počas druhej svetovej vojny, sa i v súčasnosti objavujú pokusy popierať a bagatelizovať jeho zverstvá. "Rovnako sme svedkami otvorenej nenávisti, verbálnej i fyzickej, voči Židom i iným menšinám," upozornila. I preto je podľa nej potrebné si nielen pripomínať históriu, ale brať si z nej poučenie.

Úctu pamiatkam obetí holokaustu vyjadria na rovnakom mieste  počas predpoludnia aj predseda parlamentu SR Boris Kollár (Sme rodina) a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok