Volebné miestnosti sa uzavreli. Druhé kolo českých prezidentských volieb pokračuje v sobotu

TA3 TASR ČTK iDNES čt24
27.1.2023 07:00

V Českej republike sa v piatok začalo druhé kolo prezidentských volieb. Občania rozhodujú o tom, kto na Pražskom hrade vystrieda súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Volebné miestnosti boli otvorené od 14.00 do 22.00 h. Hlasovanie bude pokračovať v sobotu. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný volebný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:31 V prvých hodinách sa k volebným urnám dostavilo miestami až 30 percent voličov, na večer potom asi polovica. Celková účasť by tak mohla presiahnuť rekordných 70 percent. V úvodnom kole prišlo hlasovať 68 percent z ôsmich a štvrť milióna voličov, pričom viac ako dve tretiny hlasujúcich využili svoje právo hneď v prvý deň.

22:57 V predchádzajúcich dvoch priamych prezidentských voľbách o hlave štátu rozhodovalo vo finále 59,1 percenta voličov v roku 2013 a 66,6 percenta voličov v roku 2018.

22:41 Prezidentských volieb sa mohli zúčastnili aj českí vojaci na zahraničných misiách. Najviac ich v súčasnej dobe slúži u nás na Slovensku, kde pre nich bola zriadená volebná miestnosť priamo v mieste nasadenia. Podobnú možnosť majú aj v Litve. Českí vojaci pôsobiaci na Sinaji sa musia prepraviť na české veľvyslanectvo do Káhiry.

22:12 Prvý deň druhého kola prezidentských volieb v Česku sa skončil. Volebné miestnosti sa zatvorili úderom 22.00 h. Voliči budú môcť odovzdať svoj hlas aj v sobotu, a to od 8.00 do 14.00 h. 

21:59 V prezidentských voľbách v Česku zatiaľ hlasovala asi polovica voličov. Často to bolo viac ako pred piatimi rokmi a niekde aj viac ako v prvom kole.

21:19 Druhé kolo prezidentských volieb v Česku sa už prvý deň vyznačuje vysokou účasťou. Už po dvoch hodinách od otvorenia volebných miestností o 14.00 h sa účasť pohybovala medzi 20 a 30 percentami. V prvom kole to bolo v tom istom čase okolo 20 percent, uvádza spravodajský web iDNES.cz. 

20:37 Česi v Nemecku majú o voľby mimořádný záujem, k 20:00 ich odvolilo 1 524, čo sa blíži počtu za celé prvé kolo. Do Mníchova dokonca prišli voliť lyžiari.

19:19 Volebná miestnosť v Novej Oleške, miestnej časti obce Huntířov na Děčínsku, sa musela kvôli požiaru presunúť do volebnej miestnosti v Starej Oleške. Na mieste zasahovali hasiči, nikomu sa nič nestalo. Volebný okrsok číslo tri sa presunul do Myslivny, kde volia ľudia patriaci pod volebný okrsok číslo dva.

18:50 Voľby v Prahe sledujú aj naši kolegovia zo zahraničnej redakcie Tomáš Verníček a Robert Zoľák, ktorí majú pre vás aktuálne informácie.

18:26 V piatok skoro večer odvolil v druhom kole českých prezidentských volieb aj predseda Senátu Miloš Vystrčil. Hlasoval v Telči na Vysočine, kde aj býva. Na Twitteri zverejnil fotografiu, ktorá ho zachytáva pri vhadzovaní volebného lístka do urny. Pridal stručný text: #DyckyPavel. 

18:03 Predseda hnutia STAN Vít Rakúšan podporil v druhom kole prezidentských volieb občianskeho kandidáta, jeho meno rovnako ako v prvom kole nezverejnil. Občianskym kandidátom je bývalý predstaviteľ českej armády a NATO Petr Pavel. Voľby budú podľa Rakúšana bitkou do posledného hlasu.

17:31 Po dvoch hodinách prezidentských volieb sa účast väčšinou pohybuje medzi 20 a 30 percentami. V prvom kole sa v tom istom čase účasť pohybovala okolo 20 percent.

17:05 "Kampaň pred druhým kolom voľby bola plná emócií a niekedy za hranou," povedal senátor a neúspešný kandidát z prvého kola prezidentských volieb Pavel Fischer. Podľa očakávania volil Pavla. Vyzval občanov, aby šli k voľbám. 

16:51 Český prezidentský kandidát Andrej Babiš očakáva "obrovskú" volebnú účasť v druhom kole volieb. Poukázal pri tom na prieskumy, ktoré naznačujú, že k urnám by mohlo prísť až 84 percent voličov. V prvom kole ich prišlo 68 percent. Babiš vystúpil pred novinármi po tom, ako odovzdal svoj hlas v piatok popoludní na obecnom úrade v Průhoniciach pri Prahe.

16:20 V Průhoniciach už volil aj český prezidentský kandidát slovenského pôvodu Andrej Babiš a jeho manželka Monika. Volebný lístok, ktorý obsahoval meno jeho protikandidáta Petra Pavla, manželia pokrčili a hodili do koša.

Andrej Babiš a manželka Monika TASR/AP

16:15 Českí voliči dnes po štrnástich dňoch začali v druhom kole prezidentských volieb rozhodovať o hlave štátu. O ich priazeň sa uchádzajú expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel. Jeden z nich na Pražskom hrade vystrieda Miloša Zemana.  V Prahe sú už pripravené naše štáby, my sa naživo spájame s kolegom Tomášom Verníčkom, ktorý nám situáciu priblíži.

16:05 Bez ohľadu na výsledok českých prezidentských volieb, prvá oficiálna zahraničná cesta novozvolenej hlavy štátu by mala smerovať na Slovensko. Prípravy tejto návštevy s predpokladaným marcovým termínom potvrdil nový veľvyslanec ČR na Slovensku Rudolf Jindrák. 

16:03 Prezident má v Česku podľa predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéty Pekarovej Adamovej veľký neformálny vplyv. Mal by ho využívať na to, aby spoločnosť upokojoval a motivoval. Povedala po tom, ako v piatok popoludní odovzdala v Prahe svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb. 

15:41 V Paříži a Londýne je podľa portálu idnes.cz veľký záujem o hlasovanie v druhom kole českých prezidentských volieb. Pred hlasovacími miestnosťami sa majú tvoriť rady.

15:18 V Černoučku na Litoměřicku už volil aj český prezidentský kandidát Petr Pavel a jeho manželka. Členovia volebnej komisie ho dokonca požiadali, či sa na pamiatku spolu s manželkou neodfotil.

Petr Pavel TASR/AP

15:15 V Brne už hlasoval aj český premiér Petr Fiala. Svoj hlas mal dať Petrovi Pavlovi.

14:52 Redaktor Tomáš Verníček mal možnosť sa rozprávať aj s českými voličmi a zisťoval, aké sú nálady na jednom z volebných obvodov:

14:50 V Prahe sú už pripravené naše štáby a kolegovia zo zahraničia, na českom veľvyslanectve v Bratislave zas mapuje situáciu Veronika Pancuráková:

14:38 Hlas v druhom kole prezidentskej voľby odovzdal v Lánoch súčasný prezident Miloš Zeman. Dlhodobo podporuje kandidáta Andreja Babiša.

14:35 Českí občania na Slovensku môžu prezidenta voiť aj na Veľvyslanectve ČR v Bratislave.

14:11 Voliť sa začalo aj v Centre výcviku Lešť.

14:07 Premiér Peter Fiala vyjadrí svojím hlasom podporu kandidátovi Petrovi Pavlovi. Fiala bude voliť dnes o 15:00 v Brne.

14:02 Česi v druhom kole prezidentských volieb rozhodujú, či sa budúcou hlavou štátu stane vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel alebo expremiér Andrej Babiš. Volebné miestnosti sa v piatok otvorili o 14.00 h, ľudia dnes môžu svoj hlas odovzdať do 22.00 h. Voliť môžu aj v sobotu.

12:49 Česi volia dva dni, ale na Slovensku sa vždy hlasuje iba v sobotu. V minulosti pritom dvojdňové voľby boli aj u nás. A to aj po rozdelení Československa.

12:48 O silných a slabých stránkach oboch kandidátov hovoril v Prahe kolega David Vozdecký s politológom Janom Kubáčkom:

12:44 Druhé kolo prezidentských volieb v ČR medzi bývalým premiérom Andrejom Babišom a generálom vo výslužbe Petrom Pavlom opisuje stanica BBC ako súboj medzi populistickou oligarchiou a liberálnou demokraciou.  

12:34 Poslednú televíznu debatu Babiša a Pavla pred druhým kolom volieb sledovalo vo štvrtok na Nove 1,47 milióna divákov. O 250-tisíc menej ako duel na ČT.

11:40 Český premiér Petr Fiala odovzdá svoj hlas v druhom kole prezidentskej voľby o 15.00 h v Brne. Predsedníčka Snemovne Markéta Pekarová Adamová bude hlasovať taktiež o 15.00 h na Základnej škole Na Balabence. Predseda Senátu Miloš Vystrčil bude hlasovať o 17.00 h v Telči. (iDNES.cz)

11:09 Volebné miestnosti sa voličom otvorili aj v Šanghaji.

10:14 Nemecké médiá podrobne sledujú druhé kolo prezidentských volieb v Českej republike. Zatiaľ čo o prvom kole sa nemecké televízie a noviny zmieňovali skôr vecne a sústredili sa na výsledok hlasovania, teraz si všímajú to, ako sa kampaň vystupňovala. "O najvyšší úrad bojujú dvaja muži, ktorí snáď ani nemôžu byť rozdielnejší. Bývalý generál a diplomat proti populistickému expremiérovi a miliardárovi," uviedla v piatok verejnoprávna televízia ZDF. 

Poznamenala, že záver kampane bol špinavý a cez internet sa okrem iného šírili správy, že favorit volieb Pavel zomrel. "Zúfalý čin konkurenčného tábora?" pýta sa stanica. Dodala, že Pavel je pred finále zrejme uvoľnený, keď na instagrame zverejnil sebaironický obrázok so svojou podobizňou v štýle agenta 007 Jamesa Bonda a s nápisom, že nie je čas zomrieť.

9:59 České ministerstvo vnútra v piatok upozornilo voličov, že lístky z prvého kola prezidentských volieb sú neplatné. Nutné je tak odvoliť tými žltými, ktoré občania obdržia priamo vo volebnej miestnosti, píše rezort na Twitteri.

9:06 Súboj o Pražský hrad ide do finále. Už v sobotu sa dozvieme, kto po desiatich rokoch nahradí prezidenta Miloša Zemana. Situáciu vo volebných štáboch budú mapovať naši zahraniční redaktori Tomáš Verníček a Róbert Zoľák, ktorým sme krátko pred ich odchodom do Česka ešte položili niekoľko otázok:

9:04 Expremiér Andrej Babiš odvolí o 16.00 h v Průhoniciach. Prezidentský kandidát Petr Pavel odovzdá svoj hlas o 14:30 v Černoučku na Litoměřicku. Prezident Miloš Zeman odvolí v rovnakom čase na Základnej škole Charlotty Garrigue Masarykovej v Lánoch. Informuje český portál iDNES.cz.

8:19 Voliči už zaplnili volebnú miestnosť aj na českej ambasáde v Tokiu. Píše český rezort zahraničia na Twitteri.

8:02 Kandidáti na českého prezidenta komunikujú odlišným spôsobom, no obidvom ich stratégia funguje. Generál Petr Pavel je emočne a mimicky úsporný, napriek tomu sú jeho emócie čitateľné. Expremiér Andrej Babiš je skúsený rečník a dokáže zrkadliť dav, čím si získava ľudí. V rozhovore so spravodajkyňou TASR zhodnotila vystupovanie oboch kandidátov odborníčka na neverbálnu komunikáciu profesorka Noemi Zárubová z Akadémie múzických umení v Prahe.

7:52 "Andrej Babiš je zrejme ťažkým súperom pre každého, pretože sa s ním zle diskutuje," povedal Petr Pavel. Ak by sa Babiš v budúcnosti stal premiérom, našiel by s ním ako prezident spoločnú reč. "Museli by sme nájsť kompromis a ja tie kompromisy hľadať viem," dodal. (iDNES.cz)

7:25 Pokiaľ neuspeje v prezidentských voľbách, nebude sa Andrej Babiš usilovať o post premiéra v nasledujúcich voľbách do českej Poslaneckej snemovne. Uviedol to na CNN Prima News.

7:15 Prinášame vám profily kandidátov Petra Pavla a Andreja Babiša: 

7:10 Priebeh druhého kola českých prezidentských volieb budeme sledovať aj v mimoriadnom vysielaní ta3. Sledujte nás od 13:30. 

7:05 Vo štvrtok večer začali voľby na českých ambasádach v zahraničí. Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike. Na hlasovanie v zahraničí sa zaregistrovalo viac než 14-tisíc ľudí, pričom sa očakáva, že ďalšie tisícky občanov prídu voliť s voličskými preukazmi.

7:00 O priazeň voličov sa v druhom kole uchádza český expremiér Andrej Babiš a vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel. Obaja v prvom kole získali výrazne viac hlasov než ostatní kandidáti – Pavel 35,4 percenta a Babiš 34,9 percenta hlasov. O tom, kto sa stane novým českým prezidentom, bude môcť rozhodnúť 8,3 milióna oprávnených voličov. Ako prví mohli v druhom kole prezidentských volieb hlasovať už v stredu ľudia, ktorí sú v izolácii pre covid. Záujem o tento spôsob voľby bol v porovnaní s prvým kolom dvojnásobný. Svoj hlas z auta odovzdalo 650 voličov, pred 14 dňami ich bolo 354. 

Predvolebné prieskumy avizujú vysokú volebnú účasť. Tá bola rekordná už v prvom kole, v ktorom hlasovalo viac než 68 percent oprávnených voličov. Rozdiely sú však v regiónoch – najmenej ľudí hlasovalo na severozápade krajiny, najviac v okolí hlavného mesta. Nový český prezident sa funkcie ujme 8. marca po inaugurácii vo Vladislavskej sále Pražského hradu. V úrade vystrieda odchádzajúceho Miloša Zemana, ktorému sa skončí druhé funkčné obdobie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok