Biden zvažuje, že okolo výročia ruskej invázie na Ukrajinu navštívi Európu, píše NBC

ta3 čtk
26.1.2023 17:43

Americký prezident Joe Biden zvažuje, že vo februári v období okolo výročia ruskej invázie na Ukrajinu navštívi Európu, aby dal najavo podporu Kyjevu. Napísal to spravodajský server televízie NBC, podľa ktorého by Biden tiež mohol oznámiť nový balík pomoci Ukrajine.

bh
TASR/AP

Biely dom podľa serveru premýšľa o tom, ako by Biden mohol pripomenúť prvé výročie ruskej invázie, ktoré pripadá na 24. februára. Cieľom je, aby prezident využil túto príležitosť a upozornil na odolnosť Ukrajiny voči brutálnemu vojenskému ťaženiu Ruska a potvrdil solidaritu Spojených štátov s ukrajinským ľudom, uviedla NBC.

Administratíva stále zvažuje, aké európske krajiny by mal prezident navštíviť. Podľa dvoch zdrojov je jednou z nich Poľsko, ktoré patrí k najväčším podporovateľom Ukrajiny.

Činitelia v Bidenovej administratíve tiež rokovali o možnosti oznámiť ďalší veľký balík vojenskej pomoci napadnutej krajine na výročie začiatku vojny, oznámili NBC tri zdroje. Definitívne rozhodnutie ale ešte nepadlo.

Spojené štáty sú najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine. V stredu Biden oznámil, že východoeurópskej krajine dodajú aj 31 tankov Abrams, čo doteraz odmietali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok