USA označili Wagnerovcov za nadnárodnú zločineckú organizáciu, uvalili ďalšie sankcie

ta3 čtk
26.1.2023 16:50

Americké ministerstvo financií dnes označilo ruskú žoldniersku Wagnerovu (v ruskom prepise Vagnerovu) skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalilo na ňu ďalšie sankcie. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa sankcie vzťahujú na osoby aj spoločnosti napojené na wagnerovce. Spojené štáty tiež skupine, ktorá na Ukrajine nasadila asi 50-tisíc bojovníkov, zmrazili majetok. Washington prijal aj ďalšie opatrenia voči ľuďom s väzbami na ruskú armádu.

Spojené štáty už v decembri Wagnerovu skupinu, ktorá v bojoch na Ukrajine hrá stále väčšiu úlohu, obvinili z toho, že časť zbraní pre boje na Ukrajine získala aj zo Severnej Kórey. Aj preto už minulý týždeň oznámili ďalšie sankcie.

Podľa Reuters sa nové opatrenia ministerstva financií týkajú viacerých subjektov a ľudí na niekoľkých kontinentoch, ktorí podľa Washingtonu podporujú vojenské aktivity wagnerovcov.

Americké ministerstvo zahraničia zase uvalilo sankcie na ďalšie firmy a ľudí s väzbami na ruský vojensko-priemyselný komplex. Zavedie tiež vízové obmedzenia voči 531 členom ruskej armády.

Wagnerovu skupinu založil pred viac ako ôsmimi rokmi ruský podnikateľ blízky Kremľu Jevgenij Prigožin. Ochrancovia ľudských práv ju vinia z vojnových zločinov v Sýrii a na východnej Ukrajine, kde žoldnierske jednotky pôsobia od roku 2014. Skupina sa od vlaňajšieho februára zúčastňuje aj bojov v rámci špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu. V jej radoch bojujú aj ľudia naverbovaní z ruských väzníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok