Moskva opäť zakročila proti portálu Meduza, označila ho za nežiaducu organizáciu

ta3 čtk
26.1.2023 15:59

Ruské úrady označili mediálny projekt Meduza za nežiaducu organizáciu. Meduza o tom dnes informovala na svojom webe. Ten je jedným z najpopulárnejších spravodajských portálov v Rusku, jeho redakcia ale sídli v lotyšskej Rige. Zaradenie mediálneho projektu medzi nežiaduce organizácie znamená, že za spoluprácu s ním teraz bude ruským občanom hroziť trestné stíhanie.

Moskva
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Organizáciám, ktoré sú označené za nežiaduce, sa tiež fakticky zakazuje pôsobenie v Rusku. Na čiernej listine nežiaducich organizácií sa predtým ocitli aj napríklad redakcie investigatívneho projektu Bellingcat alebo ruských internetových magazínov Projekt a The Insider .

Už v roku 2021 ruské úrady Meduza značne sťažili prácu, keď ju označili za takzvaného zahraničného agenta, podotklo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Redakcia vtedy zostala bez inzerentov, musela sa vzdať svojich kancelárií v Rige i Moskve, znížiť výdavky a obmedziť spoluprácu s externými spolupracovníkmi. Médiá zaradené medzi zahraničných agentov musia tiež sprevádzať každé svoje oznámenie patričným upozornením a podliehajú prísnejšej úradnej kontrole.

Navyše, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je prístup k webu Meduzy z Ruska blokovaný a jej čitatelia musia používať službu VPN alebo iné nástroje, aby blokáciu obišli. Zaradenie medzi nežiaduce organizácie vysvetlila ruská generálna prokuratúra tým, že Meduza údajne predstavuje "hrozbu pre základy ústavného poriadku a bezpečnosti Ruska". To je podľa Rádia Slobodná Európa formulácia, ku ktorej sa v podobných prípadoch prokuratúra hojne uchyľuje.

Pridanie Meduzy na zoznam nežiaducich organizácií v júli verejne požadoval zakladateľ ruskej súkromnej vojenskej Wagnerovej (v ruskej prepise Vagnerovej) spoločnosti Jevgenij Prigožin, pripomenula agentúra Reuters. Vo svojom liste zaslanom ruskému generálnemu prokurátorovi web kritizoval za spôsob, akým informuje o vojne na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok