Nepál zisťuje príčinu tragickej havárie lietadla. Čierne skrinky pošle na analýzu do Singapuru

ta3 tasr
26.1.2023 10:41

Nepál pošle tzv. čierne skrinky z havarovaného lietadla na analýzu do Singapuru s cieľom zistiť príčinu tragédie. Vo štvrtok to oznámil hovorca tamojšieho úradu pre civilné letectvo, informuje agentúra AP.

Nepál zisťuje príčinu tragickej havárie lietadla. Čierne skrinky pošle na analýzu do Singapuru
TASR/AP

Čierne skrinky, teda záznamník letových údajov a zapisovač palubnej komunikácie, preskúmajú experti zo singapurského Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (TSIB).

Pôvodne sa mali previezť do Francúzska, kde bolo lietadlo vyrobené, ale nepálske úrady sa napokon čierne skrinky rozhodli poslať do Singapuru.

Lietadlo ATR 72 leteckej spoločnosti Yeti Airlines smerovalo 15. januára z nepálskej metropoly Káthmandu do mesta Pokhará. Pristáť malo na novom letisku, ktoré uviedli do prevádzky len dva týždne predtým. Tesne pred pristátím sa však zrútilo do neďalekej rokliny rieky Seti a začalo horieť.

Na palube lietadla bol 72 ľudí, z toho 68 cestujúcich vrátane 15 cudzincov a štyroch členov posádky. Medzi cudzincami bolo podľa Yeti Airlines päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednej osobe z Írska, Austrálie, Argentíny a Francúzska.

Nehoda si vyžiadala najmenej 71 obetí na životoch, po poslednom nezvestnom záchranári stále pátrajú, uviedla agentúra Reuters. Príčiny najtragickejšej leteckej nehody v Nepále za posledné tri desaťročia dosiaľ nie sú známe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok