FOTO: Ardernová previedla Nový Zéland teroristickým útokom i pandémiou s dieťaťom v náručí

ta3/nf ČTK
30.1.2023 00:00

Jacinda Ardernová sa stala po svojom vymenovaní na čelo kabinetu v októbri 2017 najmladšou premiérkou Nového Zélandu za viac ako 150 rokov. V čase vymenovania sa vtedy 37-ročná politička stala zároveň aj najmladšou ženou na svete v takto vysokej funkcii. Kto je Jacinda Ardernová, kam dostala Nový Zéland a prečo odstúpila?

FOTO: Ardernová previedla Nový Zéland teroristickým útokom i pandémiou s dieťaťom v náručí
TASR/AP

Teraz tento primát patrí predsedníčke fínskej vlády Sanne Marinovej, ktorá sa ujala úradu v decembri 2019 vo veku 34 rokov. Ardernovú v čase nástupu na čelo vlády prirovnávali médiá k ďalším mladým a charizmatickým vodcom, ako je napríkad kanadský premiér Justin Trudeau či francúzsky prezident Emmanuel Macron. Po roku v úrade sa tiež stala druhou volenou vodkyňou na svete, ktorá porodila dieťa, po pakistanskej premiérke Bénazír Bhuttovej v roku 1990.

Prekvapivé oznámenie o odstúpení, s ktorým prišla vo štvrtok 19. januára, sa objavilo v čase, kedy popularita jej Novozélandskej strany práce klesla. Dôvodom má byť ekonomický dopad pandémie covidu-19, takže vyhliadky na obhájenie víťazstva v jesenných parlamentných voľbách sú neisté. Ardernová je podľa vlastných slov vyčerpaná, päť a pol roka na čele krajiny počas krízy bolo pre ňu náročných. 

Politické míľniky

Novozélandskú stranu práce priviedla Ardernová v posledných parlamentných voľbách v októbri 2020 k najlepšiemu výsledku za pol storočia, keď zúročila rozhodnú reakciu svojej vlády na pandémiu covidu. Jej strana získala 49 percent hlasov a v zákonodarnom zbore má nadpolovičnú väčšinu.

Podľa posledných prieskumov však popularita Ardernovej a jej strany klesla na najnižšiu úroveň za celý čas jej mandátu. Minulý rok v rozhovore pre BBC povedala, že tento pokles je cenou, ktorú jej vláda zaplatila za to, že ochránila svoj ľud pred covidom. Opozícia jej tiež vyčítala rast nákladov na bývanie, obavy z kriminality a nedodržanie volebných sľubov, ktoré museli byť pre pandémiu odložené.

Šéfkou vtedy opozičnej Novozélandskej strany práce, do ktorej vstúpila už v 18 rokoch, sa Ardernová stala v auguste 2017, ako najmladší líder tejto strany v histórii. Už týždeň po jej zvolení zaznamenali labouristi nárast preferencií o deväť percent. Svojou popularitou Ardernová vyvolala v krajine podľa miestnych médií vlnu "Jacindománie".

Sympatie si získala hlavne za svoje empatické správanie po atentátoch na mešity v meste Christchurch v marci 2019, pri ktorých zomrelo 51 ľudí. Tiež počas sopečnej erupcie na novozélandskom ostrovčeku White Island v decembri 2019. Pandémiu covidu-19 sa rozhodla riešiť prísnymi uzáverami. V januári 2022 oznámila pre rýchle šírenie variantu omikron v krajine prísnejšie reštrikcie a súčasne zrušila svoju plánovanú svadbu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok