FOTO: Ardernová previedla Nový Zéland teroristickým útokom i pandémiou s dieťaťom v náručí

ta3/nf ČTK
30.1.2023 00:00

Jacinda Ardernová sa stala po svojom vymenovaní na čelo kabinetu v októbri 2017 najmladšou premiérkou Nového Zélandu za viac ako 150 rokov. V čase vymenovania sa vtedy 37-ročná politička stala zároveň aj najmladšou ženou na svete v takto vysokej funkcii. Kto je Jacinda Ardernová, kam dostala Nový Zéland a prečo odstúpila?

FOTO: Ardernová previedla Nový Zéland teroristickým útokom i pandémiou s dieťaťom v náručí
TASR/AP

Súkromný život

Ardernová sa narodila 26. júla 1980 v meste Hamilton. Jej otec bol policajt a matka školská kuchárka. Vyštudovala politológiu a verejné vzťahy na univerzite vo Waikate. Po štúdiách pracovala v kancelárii novozélandskej premiérky Helen Clarkovej. Žila v Londýne, kde pôsobila ako politická poradkyňa vtedajšieho britského premiéra Tonyho Blaira. V roku 2008 ju zvolili za prezidentku Medzinárodného zväzu socialistickej mládeže. V tom istom roku sa stala poslankyňou novozélandského parlamentu.

Jej snúbencom je televízny moderátor Clarke Gayford. V júni 2018 sa im narodila dcéra Neve Te Aroha. Premiérkino tehotenstvo sledoval celý svet a jej dcéru ešte pred narodením začali prezývať "kráľovské dieťa". Záujem médií vzbudila šéfka novozélandskej vlády svojou odhodlanosťou zostať počas očakávania a aj po pôrode vo funkcii. "Som iba tehotná, nie nespôsobilá," komentovala to. V krajine jej prípad vzbudil fascináciu, ktorej sa začalo hovoriť "Jacinda babymania".

Reakcie politikov

Austrálsky premiér Anthony Albanese reagoval na sociálnej sieti Twitter na Ardernovej rezignáciu z postu premiérky nasledovne: "Jacinda Ardernová ukázala svetu, ako viesť (krajinu) s intelektom a silou. Ukázala, že empatia a porozumenie sú silnými vodcovskými vlastnosťami. Jacinda bola zúrivou zástankyňou Nového Zélandu, inšpiráciou pre mnohých a pre mňa skvelou priateľkou."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok