FOTO: Ardernová previedla Nový Zéland teroristickým útokom i pandémiou s dieťaťom v náručí

ta3/nf ČTK
30.1.2023 00:00

Jacinda Ardernová sa stala po svojom vymenovaní na čelo kabinetu v októbri 2017 najmladšou premiérkou Nového Zélandu za viac ako 150 rokov. V čase vymenovania sa vtedy 37-ročná politička stala zároveň aj najmladšou ženou na svete v takto vysokej funkcii. Kto je Jacinda Ardernová, kam dostala Nový Zéland a prečo odstúpila?

FOTO: Ardernová previedla Nový Zéland teroristickým útokom i pandémiou s dieťaťom v náručí
TASR/AP

Ani Spojené štáty americké nezostali bez odozvy. Na šokujúce odstúpenie Jacindy Ardernovej z pozície predsedníčky vlády Nového Zélandu reagoval americký prezident Joe Biden, ale aj viceprezidentka Kamala Harrisová.

"Premiérka Ardernová, partnerstvo medzi USA a Novým Zélandom je silnejšie ako kedykoľvek predtým, a to najmä vďaka vášmu vedeniu," uviedol Biden.

"Ardernová je perspektívna, svetová líderka, ktorá inšpirovala milióny ľudí na celom svete. Ďakujem vám, pani premiérka, za posilnenie väzieb medzi USA a Novým Zélandom," napísala Harrisová.

Kanadský premiér Justin Trudeau taktiež poďakoval Ardernovej za spoluprácu a priateľstvo. "Ďakujem za vaše empatické, silné a stabilné vedenie za posledných niekoľko rokov," napísal Trudeau. V príspevku uviedol, že jej zásah do politiky a zmeny, ktoré vykonala, sú nezmerateľné.

Princ William a princezná Kate z Walesu o niekoľko dní neskôr, po Ardernovej oznámení o odstúpení z postu premiérky, napísali na Twitteri: "Ďakujeme za tvoje priateľstvo, vedenie a podporu v priebehu rokov, v neposlednom rade v čase smrti mojej starej mamy." Na konci odkazu popriali všetko dobré aj jej manželovi Clarkovi a dcére Neve.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok