ROZHOVOR: Wagnerovci verbovali aj na Slovensku, hovorí Naď

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
26.1.2023 12:40

OĽANO už nie je to, čo bývalo. Keď do hnutia v roku 2018 vstupoval, vymedzovalo sa voči korupcii a nie voči ľuďom. Teraz hovorí, že hnutie sa už k svojej prapodstate nevráti. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v rozhovore pre ta3 vysvetlil, prečo uvažuje nad odchodom z OĽANO, či sa má Slovensko čím brániť v prípadne napadnutia, a čo vieme Ukrajine ešte ponúknuť.

ROZHOVOR: Vagnerovci verbovali mužov aj na Slovensku, hovorí Naď
ta3/Martin Rinčo

Celý rozhovor s Jaroslavom Naďom si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3.

Jaroslav Naď v rozhovore hovorí:

  • či obstarávajú vlastnú náhradu za S-300,
  • či by sa Slovensko malo čím brániť,
  • čo zmenia na Ukrajine Leopardy,
  • čo vie Slovensko ešte Ukrajine poslať,
  • kedy sa podľa neho skončí vojna na Ukrajine,
  • čo musí Putin čím skôr pochopiť,
  • akú budúcnosť čaká OĽANO.

O mesiac to budú tri roky, čo ste sa stali ministrom obrany. Išli by ste do toho znovu, ak by ste vedeli, čo vás bude čakať?

Neprezradím žiadne tajomstvo. Obrane sa venujem 20 rokov a v roku 2018 alebo 2019 som urobil rozhodnutie, že ak chcem zmeniť veci v oblasti obrany na Slovensku, tak by som sa mal pokúsiť stať sa ministrom. Ambíciu som si naplnil. V tom čase som netušil, akým obdobím budeme prechádzať a akým dôležitým bude tento rezort. Po všetkých krízach, ktoré nás čakali – migračná, covidová, vojna na Ukrajine, evakuácia civilov špeciálnymi jednotkami z Afganistanu – to bolo neskutočne ťažké obdobie. 

Na druhej strane môžem povedať, že sa mi podarilo veľmi veľa dobrých vecí. Napriek tomu, že to bolo náročné aj psychicky, aj fyzicky, tak by som do toho asi išiel znova. 

Čo po sebe zanechá

Na jeseň budú zrejme predčasné voľby. Ak sa budete uchádzať o priazeň voličov, aké úspechy im budete môcť prezentovať?

Verím tomu, že to budú hodnotiť iní. Ťažko hodnotiť sám seba. Snažím sa na to pozerať s nadhľadom aj ako človek, ktorý v rezorte s krátkou prestávkou pôsobí od roku 2003. Môžem porovnávať, čo sa podarilo ministrom v minulosti alebo v rezorte ako takom. Myslím si, že toto bolo najúspešnejšie obdobie v histórii od vzniku Slovenska v rezorte obrany z hľadiska modernizácie, personálu, budovania a opráv infraštruktúry, legislatívy. Rovnako aj z hľadiska finančného – podarilo sa nám dosiahnuť desaťročia sľubovaný cieľ 2 % HDP na obranu. Každý to sľuboval, nikto to nesplnil, ale my áno.

Som veľmi rád, že keď budem odovzdávať rezort niekomu inému - dúfam, že to nebude žiaden extrémista alebo človek, ktorý bude mať úplne iný geopolitický pohľad - tak ho budem odovzdávať v oveľa lepšom stave, ako som ho dostal. A zároveň bude nový minister príjemcom mnohých rozhodnutí, ktoré sme urobili – nová pozemná aj vzdušná technika, nová infraštruktúra... 

Kampaň bude zrejme celkom ostrá. Aké témy v súvislosti s Ukrajinou jej budú podľa vás dominovať? Očakávate prílev nových hoaxov?

So zdesením sa pozerám na to, ako niektorí politici z opozície, a to nielen z extrémistických strán, ale aj zo strán ako Smer, vyslovene klamú a šíria dezinformácie o tom, čo sa robí alebo nerobí na obrane. Vymýšľajú si príbehy, aby zastrašili ľudí, oklamali ich. Na konci dňa znižujú dôveru v ozbrojené sily a to je veľmi nezodpovedné. Zažívam to celé volebné obdobie. Ľudia ako Ľuboš Blaha, ale aj Robert Fico a všetci extrémisti od kotlebovcov - budúcich aj bývalých - klamú, zavádzajú a nerozumejú tomu. 

Dôležité je to, čo hovoria tí, ktorí sa vyznajú – vojaci samotní na čele s náčelníkom generálneho štábu. Nie raz sa vyjadril, že toto bolo najúspešnejšie obdobie pre ozbrojené sily. Pre mňa je dôležité to, čo hovoria odborníci a nezávislí analytici. Nehovorím, že všetky veci robíme na 100 %, to som nikdy nepovedal. Urobili sme aj chyby, ja osobne možno komunikačné. Na druhej strane, pre rezort obrany sa nám podarilo urobiť veľmi veľa. 

Fico s Babišom si môžu v populizme podať ruky

Po vašom poslednom návrate z Ukrajiny ste na tlačovke uviedli, že v Kyjeve majú obavy z toho, ako sa bude u nás vyvíjať situácia s vládou a či sa nevrátia späť ľudia, ktorí sa chodili klaňať do Moskvy. Myslíte si, že napriek rozbehnutej podpore Ukrajiny by k takému niečomu došlo? 

Áno, som presvedčený o tom, že keby sa k moci dostal Robert Fico, a nedajbože, ešte nejakí ľudia z Republiky, tak by to bol zásadný obrat v smerovaní SR. Opäť by sme tu mali úradníkov, ktorí sa chodia klaňať na ruskú ambasádu ako za ostatnej vlády Fica. Alebo by sme tu mali ľudí ako Andrej Danko, ktorý sa tak klaňal, že ho skoro seklo v chrbte pred Vladimirom Putinom. A množstvo iných vecí, ktoré sú absolútne neprijateľné. 

Okrem Kyjeva nám to hovoria aj predstavitelia iných demokratických krajín. Majú vážne obavy z toho, aby sa Fico nevrátil. Napríklad, jeho vyjadrenia o nemeckých ozbrojených silách, že to je fašistická armáda, sú jednoducho neprijateľné. V očiach demokratických krajín sa zdiskreditoval natoľko, že by to bola veľmi zlá správa pre Slovensko, keby sa vrátil. Verím, že si to ľudia uvedomujú a na konci dňa sa to nestane.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok