ROZHOVOR: Wagnerovci verbovali aj na Slovensku, hovorí Naď

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
26.1.2023 12:40

OĽANO už nie je to, čo bývalo. Keď do hnutia v roku 2018 vstupoval, vymedzovalo sa voči korupcii a nie voči ľuďom. Teraz hovorí, že hnutie sa už k svojej prapodstate nevráti. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v rozhovore pre ta3 vysvetlil, prečo uvažuje nad odchodom z OĽANO, či sa má Slovensko čím brániť v prípadne napadnutia, a čo vieme Ukrajine ešte ponúknuť.

ROZHOVOR: Vagnerovci verbovali mužov aj na Slovensku, hovorí Naď
ta3/Martin Rinčo

Aký je váš odhad - kedy by sa vojna na Ukrajine mohla skončiť?

Túto otázku dostal v mojej prítomnosti aj ukrajinský minister Alexej Reznikov. Povedal, že to by musel byť čarodejnica s vešteckou guľou. Faktom je, že nikto nemá záujem vstúpiť na ruské územie. Všetky demokratické krajiny sveta, ktoré sa pridali na stranu Ukrajiny, rozumejú, že Ukrajina sa bráni pred agresiou v zmysle Charty OSN. Aj naša pomoc je v zmysle tejto charty. Všetci chceme, aby sa Rusi stiahli z Ukrajiny. Nikto nechce brať Rusku územie, útočiť na ruské mestá, zabíjať Rusov, tak ako oni zabíjajú Ukrajincov. Rusi sa musia stiahnuť. Čím skôr to Vladimir Putin pochopí, tým lepšie, lebo to bude stáť životy množstva nevinných ľudí.

Mladí chalani, ktorých verbujú a nútia ísť bojovať na Ukrajinu, mnohí utečú. Tí, ktorí tam umierajú, umierajú zbytočne len preto, lebo Putin má svoje šialené mocenské chute. 

Verím, že sa to čím skôr skončí, ale som realista a obávam sa, že v roku 2023 to ešte nebude. 

Prieskum Denníka N a agentúry Ipsos ukázal, že stranu Eduarda Hegera, s ktorým si viete predstaviť svoju politickú budúcnosť, by zvažovalo 22 % voličov. Potešilo vás to? 

Potešila ma tá správa. Trochu som to čakal. Dostávam reakcie od ľudí. Hovoria, že by chceli novú stranu, ktorú by vedeli voliť. Stranu, ktorá bude konať v súlade s členstvom v EÚ a NATO, proreformnú a štandardnú, akú možno kedysi predstavovalo SDKÚ. Zodpovednosť za smerovanie Slovenska, reformy, odbornosť, boj s korupciou - toto keď sa nám podarí dať dokopy s tímom dobrých ľudí, môže to byť zaujímavý projekt. Zatiaľ ešte veľa v OĽANO diskutujeme, uvidíme, čo prinesú hlasovania v národnej rade tento a budúci týždeň. Podľa toho sa zariadime. Myslím si, že vôľa ľudí na Slovensku po takomto subjekte je veľká a možno aj väčšia ako ukázala agentúra. 

OĽANO bez Naďa a Hegera

Akú budúcnosť má OĽANO – či už s vami, alebo bez vás? 

OĽANO želám len to najlepšie. Je tam veľa ľudí, ktorých mám ľudsky rád, ktorí stoja za svojimi hodnotami. Osobne som tiež veľmi veľa investoval do tej značky, do politiky hnutia, aj do kampane. Vytrpel som si za vlády Petra Pellegriniho zneužívanie bezpečnostných zložiek voči mojej osobe len preto, že som šiel po zlodejoch z SNS, ktorých tu mali "nasáčkovaných". 

V istom momente sme sa začali rozprávať nie o tom, čo nás spája – o boji s korupciou, ale začali sa prejavovať názorové a hodnotové orientácie. Necítim sa byť zásadne konzervatívnym človekom, cítim sa byť stredovým človekom. Pre mňa nie je dôležité riešiť aj LGBTI+ témy, ale ani zákaz potratov. Za dôležité považujem iné témy ako tento hodnotový súboj. Chcem, aby na Slovensku bola spravodlivosť, aby tu bolo bezpečne, mali sme dobrú obranu, a zároveň boli krajinou prozápadnou, modernou a reformovanou.

Do istej miery idem do rizika, keby som chcel byť pohodlný, tak nerobím nič, plávam na korábe a čakám, čo to prinesie. Môže sa to skončiť tak, že skončím s politikou úplne, že budem buď neúspešný, alebo ani nepôjdem do ďalšieho subjektu. V tom prípade pôjdem do súkromného sektora, budem sa venovať podnikaniu, rodine a budem mať viac času na seba. Ak si niekto myslí, že politika alebo funkcia ministra je pozitívna vec, tak to doprajem každému. 

Za akých podmienok by ste si vedeli predstaviť, že by ste zostali v OĽANO?

Igorovi Matovičovi a aj na predsedníctve som veľakrát hovoril, že už nedokážem obhajovať vyjadrenia Juraja Gyimesiho, ktoré sú v príkrom rozpore s našou zahraničnou politikou, a ktoré sú podľa mňa aj v rozpore s ochranou ľudských práv, a ktoré možno nie sú v záujme SR. Sú to pre mňa veľmi vážne veci. 

Zároveň by aj komunikácia hnutia mala byť taká, aby to bolo to hnutie, do ktorého som vstupoval v roku 2018. Bolo to protikorupčné hnutie, ktoré sa nevymedzovalo voči ľuďom, ale voči korupcii. Keby sme boli tam, neuvažujem ani milimeter o ničom inom, a zároveň nebudem nikoho kritizovať – odborne aj obsahovo môžem aj Matoviča aj Gyimesiho. Igor si to podľa mňa aj na mne vážil, že vždy som mu nastavil zrkadlo a povedal mu môj názor. Nemusel som mať vždy pravdu, niekedy som sa aj mýlil. 

Myslím si, že dnes sa už asi nevrátime k prapodstate hnutia OĽANO. Napriek tomu, že tých ľudí mám rád, politicky sa rozchádzame.

Celý rozhovor s Jaroslavom Naďom si môžete pozrieť nižšie.

Strana 5 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok