Nie som falošný ako Pellegrini alebo Čaputová, pochválil sa Matovič. Zmenu ústavy považuje za úspech

ta3
25.1.2023 21:08

Koalícia prijatím zmeny v ústave potvrdila svoj koniec. Igor Matovič to však považuje za úspech. Takisto si pochvaľuje zabetónovanie volebného systému, ktorý tu máme už od Mečiara. Dokáže koalícia elegantne a pokojne aspoň dovládnuť? V relácii Téma dňa odpovedal hosť Igor Matovič (OĽaNO).

td_35.jpg
TA3

„Po ôsmich rokoch vlády mafiánskeho štátu sme mali veľkú nádej,“ uviedol Igor Matovič, predseda strany OĽaNO o parlamentných voľbách v roku 2020. „Áno, vláda končí skôr, ale nepovažujem to za tragédiu,“ pokračoval. Za úspech považuje, že bývala koalícia sa dokázala dohodnúť na septembrovom termíne volieb. „Uvidíme, či Sme rodina a SaS dodržia dohodu,“ dodal.

Volebný systém

Matovič si myslí, že strany Smer, Hlas a Republika chceli zmeniť volebný systém. „Hlas občana by tak nemal rovnakú váhu,“ povedal o zachovaní volebného systému. Podľa Matoviča sú volebné pravidlá hodné ústavnej ochrany. „Ak sa raz nájde dohoda o tom, že zmeníme volebný systém, tak nech to je ústavná dohoda,“ skonštatoval. Na kritiku povedal, že ústavní odborníci mlčali. „Nemyslím si, že sa stalo niečo zlé,“ dodal. Zmenu ústavy považuje za legitímnu, keďže mala podporu viac ako 90 poslancov.

„Je to úspech, že sme dostali do ústavy to, čo od nás chcel Ústavný súd a pani prezidentka,“ myslí si Matovič. Zmenu ústavy považuje za úspech, napriek koncu koalície. „Je to úspech, keď zmeníte základný zákon štátu,“ zopakoval. Za dôležité pokladá, aby budúce generácie mali voľby zmysel, a preto si myslí, že zústavnenie volebných pravidiel je úspech.

Koalícia funguje?

„Odkedy SaS odišla z koalície, tak funguje, nestala sa ani jedna, jediná hádka na koaličnej rade,“ uviedol Matovič o personálnom stave vo vláde. „Nikto nechodí na vládu, ako chodieval Sulík, a vulgárne nadával koaličným partnerom počas rokovania vlády,“ pokračoval. Myslí si, že s Borisom Kollárom a Veronikou Remišovou zachovajú koaličné status quo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok