Hackerovi sa podarilo získať údaje o všetkých občanoch Rakúska, dáta ponúkal na predaj

Ta3/ČTK
25.1.2023 20:55

Holandskému hackerovi sa podarilo získať údaje prakticky o všetkých občanoch Rakúska. Údaje, ktoré spočívali z celého mena, adresy a dátumu narodenia boli následne ponúknuté na predaj. Dvadsaťpäťročný hacker, ktorý pred niekoľkými rokmi získal prístup k údajom, bol zatknutý vlani v novembri v Amsterdame.

USB kľúč 1140 px (TASR)
TASR

Balík údajov, ktorý sa objavil v ponuke na internetovom fóre v máji 2020, inzeroval jeho predajca v Rakúsku. Vyšetrovatelia potvrdili pravosť údajov o takmer deviatich miliónoch ľudí. Rakúsko má asi 9,1 milióna obyvateľov. "Vzhľadom na to, že tieto údaje boli voľne dostupné na internete, treba predpokladať, že sú úplne alebo čiastočne v rukách zločincov," uviedla polícia. 

Podľa rakúskych médií sa hacker dostal k údajom kvôli chybe viedenskej IT spoločnosti. Tá vytvárala novú databázu pre orgán, ktorý je zodpovedný za výber televíznych a rozhlasových poplatkov v Rakúsku. K údajom tak bolo možné pristupovať cez internet asi týždeň.

Hacker, ktorého predtým vyšetrovala holandská polícia, ponúkol na predaj "podobné balíky údajov" z Holandska, Talianska a Kolumbie. Podľa rakúskych médií predával aj údaje o pacientoch z Británie, Číny a Thajska. Polícia nahlásila prípad až v stredu. Údajne preto, aby nedošlo k ohrozeniu vyšetrovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok