Európski lídri vítajú rozhodnutie Berlína poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2

ta3 TASR
25.1.2023 13:44

Rozhodnutie poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2 je veľkým krokom k zastaveniu Ruska, reagoval v stredu na rozhodnutie Berlína poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý zároveň nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi poďakoval. Rozhodnutie Berlína vzápätí privítali Británia, Francúzsko, Fínsko, Španielsko a Holandsko. Vyjadrili pripravenosť poskytnúť Ukrajine aj leopardy.

Európski lídri vítajú rozhodnutie Berlína poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2
TASR/AP

Nemecko v stredu oznámilo, že oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde a v prvom kroku jej poskytne 14 tankov Leopard 2A6. Podľa kancelára Olafa Scholza je cieľom rýchlo vybaviť Ukrajinu dvoma prápormi leopardov, k čomu sa pripoja aj ďalšie európske štáty, ktoré tieto obrnenca majú vo výzbroji.

Z vyhlásenia vyplýva, že Nemecko rýchlo vydá súhlas, aby Poľsko a ďalšie krajiny mohli Ukrajincom odovzdať svoje leopardy. Jednou z krajín, ktorá chce leopardy Ukrajincom poskytnúť, je práve Poľsko. Konkrétne chce svojmu východnému susedovi poslať 14 kusov bojových tankov nemeckej výroby. Poľský premiér Morawiecki tiež v minulých dňoch uviedol, že Varšava zostavuje koalíciu krajín ochotných poslať leopardy na Ukrajinu.

Ku krajinám, ktoré tieto tanky na Ukrajinu vyšlú, sa pridá aj Fínsko, uviedol podľa agentúry Reuters dočasný fínsky minister obrany Mikko Savola. "Fínsky príspevok ale nemôže byť veľmi veľký. Nie sme ešte krajinou Severoatlantickej aliancie, takže nemôžeme ohroziť našu vlastnú obranu," vyhlásil Savola. O vstup do NATO požiadalo Fínsko spoločne so Švédskom vlani v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Členstvo musí odsúhlasiť všetkých 30 štátov NATO. Zatiaľ tak neurobilo Turecko a Maďarsko.

Holandsko je pripravené dodať Ukrajine bojové tanky, pokiaľ to Kyjevu pomôže, uviedol vo vysielaní stanice RTL holandský premiér Mark Rutte. Haag by podľa neho napríklad mohol odkúpiť tanky, ktoré si aktuálne prenajíma od Berlína, a poslať ich na Ukrajinu, cituje Rutteho agentúra Reuters.

Podobné slová zazneli z Madridu. Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová podľa Reuters uviedla, že jej krajina je tejto možnosti otvorená a bude konať v koordinácii s ďalšími západnými spojencami, ktorí pomáhajú Ukrajine v jej snahe odraziť ruskú inváziu.

"Francúzsko víta nemecké rozhodnutie, ktoré rozširuje a posilňuje podporu, ktorú sme poskytli dodávkou (ľahkých obrnených prieskumných vozidiel) RC AMX10," uviedol Elyzejský palác v stručnom vyhlásení citovanom agentúrou AFP. Paríž sa zatiaľ k možnej dodávke francúzskych tankov Leclerc nevyjadril, prezident Emmanuel Macron ho ale nevylúčil.

Britský premiér Rishi Sunak označil nemecký krok za "správne rozhodnutie spojencov a priateľov NATO". Dodávka tankov podľa neho posilní "obrannú palebnú silu Ukrajiny" a spoločné úsilie prispeje k víťazstvu Kyjeva a trvalému mieru, napísal Sunak na twitteri. Rozhodnutie poslať tanky Ukrajine ocenil aj britský minister obrany Ben Wallace. "Je načase, aby si Rusko uvedomilo, že medzinárodné spoločenstvo je stále odhodlanejšie pomôcť Ukrajine brániť sa jeho barbarskej a nezákonnej invázii," napísal Wallace na twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok