O liečebný dom Machnáč sa naďalej bojuje. Zanedbaným stavom pamiatky sa bude zaoberať polícia

ta3
25.1.2023 12:26

O záchranu Liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach bojuje nezisková organizácia Jaromíra Krejcara viac ako desať rokov. Chátrajúca pamiatka je už niekoľko mesiacov v procese vyvlastňovania, ktorý je ale podľa okresného úradu Trenčín pozastavený. Neziskovka podala pre zanedbaný stav pamiatky podnet na políciu.

Národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi najlepšie architektonické diela 20. storočia, roky chátra. Zámerom neziskovky je prevziať záštitu nad jej obnovou. 

Samotnému podnetu predchádzala tiež ponuka na jej odkúpenie, tú ale majiteľ odmietol. Podľa neziskovky vlastník nerobí nič, aby zlepšil zlý stav budovy. Na základe toho do procesu vstupuje nová skutočnosť, polícia začala trestné konanie za poškodzovanie národnej kultúrnej pamiatky. 

Vo veci už vyše roka prebieha vyvlastňovací proces, ktorý je ale momentálne najneskôr do konca februára pozastavený. Podľa informácii z okresného úradu v Trenčíne, môže verdikt padnúť až o niekoľko mesiacov. V prípade súhlasného stanoviska by k vyvlastneniu pamiatky došlo prvýkrát v histórii Slovenska.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok