Vetrák verí, že novela ústavy prejde, Saková pochybuje. Pčolinský sa cíti ako v cirkuse

ta3
24.1.2023 21:16

V stredu sa má v parlamente hlasovať o úprave ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby. Má bývalá koalícia dostatočných 90 hlasov? V relácii Téma dňa odpovedali hostia Milan Vetrák (OĽANO), Denisa Saková (Hlas-SD) a Peter Pčolinský (Sme rodina).

20230124_tema_dna_5.jpg
TA3

„Bol prerokovaný ústavný zákon, ktorý by mal umožniť konanie predčasných parlamentných volieb,“ povedal o utorkovom rokovaní podpredseda NR SR Peter Pčolinský. Avizoval, že v rámci návrhu bolo podaných aj niekoľko pozmeňovacích návrhov. „Verím, že zajtra bude schválená zmena ústavného zákona,“ skonštatoval. Podľa neho má najväčšiu šancu medzi pozmeňovacími návrhmi ten od poslankyne Kolíkovej. Ten do ústavy prináša nový spôsob konania predčasných volieb nazývaný uznesenie.

„My s takýmito spôsobmi nesúhlasíme,“ povedala podpredsedníčka strany Hlas-SD Denisa Saková o návrhu poslankyne Kolíkovej. Uviedla, že za pozmeňovací návrh strana nebude hlasovať. „Sme za priamu formu demokracie,“ pokračovala Saková. Podľa nej je referendum dôležitá časť novely, ktorú strana nemôže dovoliť vypustiť, čo návrh poslankyne Kolíkovej robí.

Milan Vetrák, poslanec NR SR za stranu OĽaNO, obvinil stranu Hlas-SD z povalenia vlády. „Keďže SaS je strana, ktorá nepreferuje rozhodovanie prostredníctvom referenda, tak nám nič iné neostávalo,“ povedal o chýbajúcom referende v novele ústavy. Myslí si, že hlasovanie prejde, lebo návrh má podporu viac ako 90 poslancov. „Nevadí, ak jeden alebo dvaja vypadnú,“ dodal.

„Pripadám si ako v cirkuse,“ povedal Pčolinský. Sme rodina podľa neho nepodáva žiadne podmienky na schválenie úpravy ústavy, lebo chce, aby sa poslanci konečne dohodli na predčasných voľbách. „Sme za rýchle, jednoduché riešenie, ktorého výsledkom bude konanie parlamentných volieb, čím skôr,“ dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok