Nielen u Trumpa či Bidena. Tajné dokumenty našli už aj v dome amerického ex-viceprezidenta

ta3 čtk
24.1.2023 19:25

V dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Penca sa našlo zhruba desať utajovaných vládnych dokumentov, uviedla spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom.

Nielen u Trumpa či Bidena. Tajné dokumenty našli už aj v dome amerického ex-viceprezidenta
TASR/AP

Tajné dokumenty, ktoré pritom vrcholní politici po skončení v úrade musia odovzdať Národnému archívu, sa predtým našli aj u bývalého prezidenta Donalda Trumpa a súčasnej hlavy štátu a zároveň bývalého viceprezidenta Joea Bidena.

Nález tajných materiálov v dome Penca v Indiane podľa agentúry Reuters v liste Národnému archívu potvrdil aj právnik politika. Dokumenty si v dome vyzdvihli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Čo presne v nich bolo, ani aký bol stupeň ich utajenia, médiá zatiaľ neuviedli.

Je to už niekoľkokrát z poslednej doby, kedy sa v domoch či kanceláriách špičkových politikov našli utajené dokumenty. Najsledovanejší je prípad materiálov nájdených v dome Bidena vo Wilmingtone v štáte Delaware a v jeho bývalej kancelárii vo Washingtone. Dokumenty sú z doby jeho úradovania v Senáte a vo funkcii viceprezidenta. Prípadom zo zaoberá zvláštny vyšetrovateľ Robert Hur, ktorého nedávno menoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland.

Kvôli neodovzdaniu dokumentov Národnému archívu teraz osemdesiatročný politik čelí kritike republikánov, zvlášť keď v minulosti ako nezodpovedného označil exprezidenta Trumpa, ktorý mal vo svojej floridskej rezidencii množstvo utajovaných materiálov z doby svojho prezidentstva a navyše ich odmietal odovzdať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok