Po korupčných škandáloch končí na Ukrajine niekoľko vysoko postavených činiteľov

ta3 čtk
24.1.2023 09:52

Niekoľko vysoko postavených ukrajinských činiteľov končí vo svojich funkciách. Je medzi nimi napríklad zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko, námestník ministra obrany Vjačeslav Šapovalov zodpovedný za zásobovanie vojakov potravinami a vybavením alebo námestník generálneho prokurátora Oleksij Symonenko.

ONLINE: Od začiatku invázie uplynuli už tri mesiace. Zelenskyj je ochotný rokovať iba s Putinom
TASR/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok ohlásil plánované personálne zmeny na rôznych úrovniach štátnej správy. Hovoril o nich po tom, čo krajinou otriasli najzávažnejšie korupčné škandály od začatia ruskej invázie vo februári minulého roka, uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej však nie sú všetci končiaci činitelia spájaní s obvineniami z úplatkárstva.

"Ďakujem ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému za dôveru a príležitosť konať dobré skutky," napísal Tymošenko na telegramovom účte, kde ďalej ďakoval ďalším činiteľom. Dôvod pre svoju rezignáciu neuviedol, na webe prezidenta sa medzitým objavil dekrét o prijatí jeho rezignácie.

Tymošenko pôsobil od roku 2019 ako zástupca šéfa prezidentskej kancelárie, mal na starosti regióny a regionálnu politiku, píše Reuters. So Zelenským spolupracoval aj počas jeho volebnej kampane, kedy dohliadal na jej mediálny a kreatívny obsah. Od začiatku ruskej invázie sa Tymošenko podľa ukrajinských médií zaplietol do niekoľkých škandálov súvisiacich s osobným používaním drahých áut. On sám obvinenia popieral. V úrade by ho podľa denníka Ukrajinska pravda mohol nahradiť končiaci šéf Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba.

Rezignoval aj Reznikov

Onedlho po Tymošenkovi oznámil rezignáciu námestník ministra obrany Oleksija Reznikova. Šapovalov tak podľa Reuters urobil s odvolaním sa na "mediálne obvinenia" z korupcie, ktoré sú podľa neho aj ministerstvá neopodstatnené. Vo vyhlásení rezortu obrany sa uvádza, že jeho rezignácia je "dôstojným činom", ktorý pomôže udržať dôveru v ministerstvo. Podľa ukrajinských médií rezort obrany platil neodôvodnene vysoké čiastky za dodávky jedla pre ukrajinskú armádu. Reznikov povedal, že išlo o technickú chybu, nie korupciu.

Následne médiá informovali o odvolaní námestníka ukrajinského generálneho prokurátora. Úrad neoznámil dôvod, podľa vyhlásenia prokuratúry Symonenko končí na vlastnú žiadosť. Ukrajinská pravda píše, že námestník išiel na konci minulého roka na dovolenku do Španielska, a to podľa ukrajinských médií napriek výzve prezidenta Zelenského, aby verejní činitelia na dovolenke do zahraničia za vojnového stavu nejazdili. Podľa Ukrajinskej pravdy sa námestník na dovolenku vypravil v aute istého podnikateľa z Ľvova.

Podľa Reuters v utorok rezignovalo alebo bolo odvolaných okolo desiatich ukrajinských vysokopostavených činiteľov, vrátane dvoch námestníkov ministra pre regionálny rozvoj a piatich šéfov oblastných správ.

Zelenskyj v pondelok uviedol, že tento týždeň budú oznámené personálne zmeny vo vláde, regiónoch av bezpečnostných zložkách. Neoznámil konkrétne mená, ale podľa Reuters to vyhlásil po najzávažnejších obvineniach z úplatkárstva, ktoré sa v krajine objavili od začiatku ruskej vojenskej agresie. Zelenskyj tiež povedal, že ukrajinská rada národnej bezpečnosti a obrany v pondelok zakázala pracovníkom v štátnej správe odchod z krajiny okrem služobných ciest.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak utorkové personálne zmeny označil za reakciu Zelenského na "kľúčovú požiadavku verejnosti", aby sa spravodlivosť vzťahovala na všetkých. 

Ukrajina dlhodobo zápasí s problémom korupcie, ktorej obmedzenie je jednou z podmienok členstva krajiny v Európskej únii. Škandály by tiež mohli podkopať ochotu západných spojencov poskytovať krajine brániacu sa ruskej agresii vojenskú aj finančnú pomoc. Súčasné zmeny sú podľa Reuters pomerne vzácnym otrasom v inak stabilnom vedení Ukrajiny v dobách vojnového stavu. Okrem júlovej čistky v tajnej službe sa Zelenskyj väčšinou držal svojho tímu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok