Nemecko dodá Kyjevu tanky Leopard 2. V čom sú výnimočné a ako by pomohli Ukrajine?

ta3 mš
25.1.2023 00:00

Nemecko poskytne Ukrajine najmenej jednu rotu tankov Leopard 2, pričom to povolí aj spojencom. Tieto tanky sa považujú za moderné vojenské vozidlá, ktoré by významne posilnili ukrajinské sily. Portál CNN zhrnul všetko potrebné o tankoch Leopard 2, geopolitických hádkach okolo nich a o tom, prečo sú pre Ukrajinu tak dôležité.

Nemecko dodá Kyjevu tanky Leopard 2. V čom sú výnimočné a ako by pomohli Ukrajine?
TASR/AP

Dostupnosť v Európe

"Leopard 2 je moderný, dobre chránený bojový tank s dobrými senzormi," povedal pre CNN Jack Watling, vedúci výskumný pracovník britského obranného a bezpečnostného think tanku Royal United Services Institute. "Pôvodne bol navrhnutý tak, aby ho udržiavali branci, a preto je jednoduchšie ho udržať v boji v porovnaní s niektorými inými modelmi, ktoré využíva NATO, napríklad Challengerom 2. Existuje tiež existujúca výrobná linka na zásobovanie Leopardov 2 náhradnými dielmi."

Ďalšou výhodou je, že Leopardy jazdia na naftu, na rozdiel od modelu Abrams, čo zefektívňuje ich spotrebu paliva a znižuje počet palivových kamiónov potrebných na podporu práporu. To všetko sú dôvody, prečo kritici postoja Berlína tvrdili, že Leopardy 2 by mali byť odoslané na Ukrajinu bez ohľadu na to, či sa USA rozhodnú poslať svoje vlastné tanky Abrams. Podľa posledných informácií je možné, že Washington dodávku svojich tankov oznámi ešte tento týždeň.

"Leopardy sú dostupné v Európe," povedal v piatok pre CNN zákonodarca z Kresťanskodemokratickej únie Nemecka Roderich Kiesewetter. "Abrams potrebuje veľkú logistickú podporu, jeho dodanie je oveľa nákladnejšie."

Hlasy tých, ktorí s postojom Nemecka nesúhlasili, boli napokon vyslyšané a krajina pod vedením kancelára Scholza tieto moderné stroje pošle na Ukrajinu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok