Predseda dolnej komory ruského parlamentu navrhol zabaviť majetok Rusom, ktorí emigrovali

ta3 čtk
24.1.2023 15:03

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin znovu navrhol, aby sa zabavoval majetok niektorým Rusom, ktorí odišli z krajiny. S návrhom konfiškovať majetok ruských emigrantov, ktorí "urážajú Rusko, jeho obyvateľov, vojakov a dôstojníkov" prišiel už nedávno. Napísala na tom stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Ruský parlament by mohol obmedziť automobilovú prepravu cez hranice, upozorňujú aj ruské médiá.

Predseda dolnej komory ruského parlamentu navrhol zabaviť majetok Rusom, ktorí emigrovali
TASR/AP

Majetok by sa podľa Volodina mal zabaviť tým ruským emigrantom, ktorí na Rusko "hádžu špinu", a pritom "žijú na jeho účet, dostávajú dávky, honoráre, majú v Rusku nehnuteľnosti, účty a biznis". Volodin dodal, že majetok by ponechal emigrantom, ktorí "sedia a mlčia" a neočierňujú ruských vojakov. Ruských emigrantov v utorok v ruskej Dume kritizovala aj šéfka kultúrneho výboru Jelena Jampolská. "Pre väčšinu týchto odošlých hviezd nie je Rusko vlasť, ale kŕmna základňa," vyhlásila v prejave, ktorý zverejnil denník Kommersant.

Ruskí zákonodarcovia okrem toho chystajú úpravu zákona, ktorá by zaviedla pri prekročení hranice automobilom povinnosť zarezervovať si dopredu termín a miesto. Šéf dopravného výboru ruskej Dumy Jevgenij Moskvičov agentúre RBK povedal, že návrh sa zatiaľ má vzťahovať iba na kamiónovú dopravu. Cieľom je podľa neho obmedziť zápchy. Ruské nezávislé médiá vrátane serveru The Bell ale upozornili, že zo zverejneného textu navrhovaných úprav obmedzenie na kamiónových dopravcov nevyplýva. V dokumente sa naopak hovorí aj o súkromných osobách. Novela zákona by po schválení parlamentom mohla začať platiť už od začiatku marca.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok odmietol navrhovanú úpravu komentovať. Pesko podľa agentúry TASS novinárom povedal, že Rusko má záujem na tom, aby sa do krajiny vrátili cenní kvalifikovaní špecialisti vrátane tých z oblasti IT.

Mnoho Rusov prinútila k odchodu z krajiny čiastočná mobilizácia, ktorú ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil vlani v septembri. Na niektorých hraničných priechodoch sa krátko po vyhlásení tvorili dlhé kolóny. Na hraniciach s Gruzínskom ľudia čakali aj niekoľko dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok