Rusko chce dovoliť prekračovanie hraníc iba vopred zaregistrovaným autám

ta3 čtk
24.1.2023 06:51

Prekračovať hranice Ruska motorovým vozidlom by od 1. marca mohli iba tí, ktorí o to dopredu požiadajú, pričom úrady by registráciu mohli zamietnuť. Podľa serveru RBC to predpokladá novela cestného zákona, ktorú v pondelok schválila v prvom čítaní Štátna duma, teda dolná komora ruského parlamentu.

autá diaľnica sneh 1140 px (TASR/Oliver Ondráš)
TASR/Oliver Ondráš

"Prekračovanie hraníc sa bude uskutočňovať vo vyhradenom termíne a čase v súlade s postupom stanoveným ruskou vládou," uvádza sa v novele zákona, ktorá má podľa autorov skrátiť čakaciu dobu na cestných hraničných priechodoch Ruskej federácie. Opatrenia sa majú týkať tak ruských občanov, ako aj cudzincov.

Dátum a čas prekročenia hranice si bude možné objednať elektronicky, pričom úrady budú môcť rezerváciu zamietnuť v prípade, že žiadateľ "nepredloží potrebné dokumenty a informácie". Návrh počíta s tým, že opatrenie nadobudne účinnosť 1. marca 2023 a bude platiť rok.

Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu podľa odhadov opustili Rusko státisíce ľudí. Kyjev koncom decembra varoval, že ruské vedenie sa chystá uzavrieť ruské hranice pre mužov a vyhlásiť novú vlnu mobilizácie do vojny na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok