Majitelia pozemkov na Guláške pri Senci vedome stavajú načierno. Mesto roky nevie dokončiť územný plán

ta3
23.1.2023 13:39

Senecké hlboké jazero, medzi miestnymi známe ako Guláška, sa mení na eldorádo čiernych stavieb. Tvrdia to aktivisti a niektorí lokálni poslanci. Majitelia pozemkov vedome stavajú načierno, aby zhodnotili svoje pozemky. Mesto zase roky nevie dokončiť územný plán, ktorý by územie okolo vodnej plochy riadne zadefinoval. V okolí Gulášky tak vládne chaos.

Za posledné roky vyrástlo v okolí vodnej plochy Guláška niekoľko čiernych stavieb. Sú to nielen domy, rôzne objekty na rekreáciu, móla, ploty a iné menšie stavby, ktoré nemajú žiadne povolenia. "Všetci vieme, že sú to jednoducho čierne stavby," povedala poslankyňa mesta Senec Jana Turanská. 

Podľa hovorkyne mesta Martiny Ostatníkovej sa na veci pracuje: "Tam zasahujete aj do vlastníckych vzťahov, je to komplikovaná záležitosť, stavebný úrad na tom pracuje, je to stále v procese, ešte to nie je doriešené."

Guláška právne nie je jazero, ale iba bývalá ťažobná plocha. Nachádza sa v ochrannom pásme železníc a v katastri až troch obcí. Aj to všetko spôsobuje problémy. Niektorí aktivisti a poslanci tvrdia, že mesto Senec túto anarchiu roky ticho toleruje. Ostatníková toto tvrdenie odmieta.

Súčasný územný plán v tejto zóne zatiaľ vôbec neumožňuje žiadnu výstavbu. Majitelia objektov tým pádom nemôžu žiadať ani o dodatočné povolenie ich stavieb. Nový plán je v nedohľadne. "Ja mám podanú žiadosť o dodatočné povolenie, už som to podával pred rokom," sťažuje sa Ladislav Kuruc, majiteľ jedného z objektov na Guláške. Majitelia podľa aktivistov načierno postavených objektov tvrdia, že sa dlhé roky snažia zhodnotiť svoje pozemky. Aj keď si musia byť vedomí, že stavali načierno, snažia sa o dodatočné povolenia.

Na novom územnom pláne sa podľa Ostatníkovej pracuje a ak pôjde všetko bez komplikácií, schválený by mohol byť ešte tento rok. V ňom by lokalita mala byť konečne definovaná ako rekreačné územie.

Čierne stavby v podobe domov, rekreačných chát či iných rekreačných objektov nie sú len problémom, ktorým trpí táto vodná plocha. Obdobný problém majú viaceré štrkoviská v okolí Bratislavy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok