Francúzsko a Nemecko budú podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné, vyhlásil Scholz

ta3 ČTK
22.1.2023 13:15

Nemecko sa pripojí k projektu výstavby podmorského vodíkového potrubia H2Med medzi Španielskom a francúzskym mestom Marseille, oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron po rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Obaja štátnici v Paríži zopakovali, že chcú naďalej podporovať Ruskom napadnutú Ukrajinu. Zatiaľ čo Macron nevylúčil, že by Francúzsko mohlo poslať Ukrajine tanky Leclerc, Scholz chce poskytnutie nemeckých tankov aj naďalej konzultovať s partnermi.

Francúzsko a Nemecko budú podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné, vyhlásil Scholz
AP Photo/Christophe Ena

Obe krajiny chcú pokračovať v premene svojich ekonomík na klimaticky šetrné a v rozširovaní obnoviteľných zdrojov energie, ale s rešpektom odlišných technologických prístupov, napísali diplomati v spoločnom vyhlásení, z ktorého cituje agentúra DPA. Kým Francúzsko spolieha na jadrovú energetiku, Nemecko sa od nej cielene odklonilo.

Paríž aj Berlín chcú podporiť Ukrajinu, Moldavsko a Gruzínsko na ich ceste do Európskej únie, píše DPA. Tiež sa usilujú o "zblíženie svojej bezpečnostnej a obrannej stratégie" a zlepšenie spolupráce medzi ozbrojenými silami v Európe, dodáva agentúra.

V Paríži sa v nedeľu pri príležitosti 60 rokov od podpisu Elyzejskej zmluvy o spolupráci Francúzska a Nemecka stretli vlády týchto krajín.

"Budúcnosť, rovnako ako minulosť, stojí na spolupráci našich dvoch krajín, ako hybnej sily spojenej Európy," citovala agentúra AFP Scholze. Podľa DPA kancelár pripojil aj poďakovanie vo francúzštine. "Ďakujem našim francúzskym bratom a sestrám za ich priateľstvo," uviedol a vďačnosť vyjadril aj Macronovi.

"Nemecko a Francúzsko sa musia stať priekopníkmi pri obnove Európy," povedal Macron na prvej z dvoch tlačových konferencií. Európa podľa francúzskeho štátnika potrebuje nový energetický model, podporiť nové technológie a inovácie a presadiť Európsku úniu, ktorá zvládne prevziať úlohu "plnohodnotnej geopolitickej mocnosti, čo sa týka obrany, vesmíru a diplomacie".

Spoluprácu oboch krajín na európskom zabezpečení surovín, energie alebo objavovania vesmíru potvrdil aj Scholz. Európa podľa neho musí byť schopná ochrániť svoje hodnoty a demokraciu pred autoritárstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok