V Paríži budú rokovať vlády Macrona a Scholza. Témami budú EÚ či Ukrajina

ta3 ČTK
22.1.2023 06:41

V Paríži budú v nedeľu spoločne rokovať francúzska a nemecká vláda, schôdzke budú predsedať francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz. Témou stretnutia pri príležitosti 60 rokov od podpisu Elyzejskej zmluvy o povojnovom zmierení susedných krajín bude podpora Ukrajiny, rozširovanie Európskej únie, energetika, doprava alebo vzdelávanie, uviedol Elyzejský palác.

V Paríži budú rokovať vlády Macrona a Scholza. Témami budú EÚ či Ukrajina
TASR/AP

Obe delegácie začnú spoločný program na parížskej vysokej škole Sorbonne, kde sa stretnú s predstaviteľmi občianskej spoločnosti a so študentmi. Tejto časti programu sa zúčastnia aj predsedovia francúzskeho Národného zhromaždenia a nemeckého Bundestagu. Na akademickej pôde zaznejú obe štátne hymny v podaní zboru francúzskej armády. Pracovné schôdzky a rokovania potom budú pokračovať až do večera.

Spoločné zasadnutie oboch vlád bolo pôvodne plánované už na október. Vtedy však bolo nečakane zrušené kvôli potrebe koordinácie v zásadných otázkach. Na jeseň nemecko-francúzske vzťahy zasiahli nezhody oboch krajín v energetickej, obrannej i finančnej politike.

Macron a Scholz sa na konci minulého októbra po spoločnom obede odmietli stretnúť s novinármi, čo podľa médií podkopalo dôveru vo fungovanie nemecko-francúzskej osi v rámci vedenia EÚ. Teraz ale Scholz pred stretnutím v Paríži v posolstve vzdal hold francúzsko-nemeckému priateľstvu, uviedla agentúra DPA.

"Cieľom bude prehĺbiť dvojstrannú a európsku spoluprácu medzi Francúzskom a Nemeckom, či už v oblasti bezpečnosti a obrany, inovatívnych priemyselných projektov, energetiky a klímy, dopravy alebo mládeže," uvádza Elyzejský palác. Spomína tiež ambicióznejšie opatrenia na podporu Ukrajiny, posilnenie európskej priemyselnej politiky či úspešné dokončenie energetickej transformácie v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok