Dohoda o predčasných voľbách je blízko, povedal Heger. Konať by sa mohli 30. septembra

ta3/Milan Špak
22.1.2023 12:31

Koalícia sa blíži k dohode o predčasných voľbách, povedal Eduard Heger, ktorý bol hosťom diskusnej relácie ta3 V politike. Je podľa neho možné, že sa budú konať 30. septembra, keďže tento termín preferujú OĽANO aj SaS, pričom si ním nemá problém ani Sme rodina.

Eduard Heger pripomenul tvrdenia SaS, podľa ktorých bol najväčším problémom vlády Igor Matovič a keď odíde, "všetko bude v poriadku". "Čím ďalej, tým viac je zjavné, že o čo im v skutočnosti išlo, boli predčasné voľby. Mohli to povedať už pred pol rokom," uviedol Heger.

Premiéra čakajú ďalšie rokovania v nedeľu večer. Povedal, že sa diskutuje o termíne predčasných volieb 30. septembra. "Všetko smeruje k tomu, že volebné obdobie sa ukončí uznesením," skonštatoval. So septembrovým termínom súhlasia strany OĽANO aj SaS, pričom hnutie Sme rodina preferuje júnový termín, no nemá problém ani s tým, aby sa voľby konali na jeseň.

Parlament by sa podľa Hegera mohol uzniesť na skrátení volebného obdobia hlasmi bývalej koalície, nepotreboval by tak pomoc opozičných strán.

Kto dovládne?

Koaličné strany si začínajú dávať podmienky, za ktorých by podporili skrátenie volebného obdobia, či už ide o "zabetónovanie" volebného systému alebo postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. "Návrhy sú rôzne, musíme nájsť prienik 90 hlasov. Kde sa nájde ten prienik, to sa schváli," vysvetlil Heger a potvrdil, že o vyššie spomenutých návrhoch sa bude rokovať v nedeľu večer.

Za dôležité považuje to, že vláda má stále kompetenciu predkladania a schvaľovania zákonov v parlamente a môže tak pokračovať napríklad v plnení míľnikov z plánu obnovy. Taktiež je možné schvaľovať vládne návrhy.

Premiér si myslí, že by bolo jednoduchšie, aby do predčasných volieb vládla jeho dočasne poverená vláda. Úradnícka vláda by totiž musela dostať dôveru v parlamente. "Ak by ju nedostala, nachádzala by sa presne v tom istom bode ako teraz my," povedal.

Heger ďalej uviedol, že jeho spolupráca s prezidentkou je veľmi korektná. Od decembra Zuzanu Čaputovú informuje o tom, čo sa schvaľovalo na rokovaniach vlády. "Model, ktorý ona nastavila, by mohol fungovať do septembra s najväčšou možnou legitimitou, aká je dnes možná," vyhlásil. Pripomenul, že od septembra, odkedy fungovala menšinová vláda, v parlamente neprešli len dva návrhy zákonov, aj to vďaka tomu, že ich nepodporilo hnutie Sme rodina. "Predpokladám tak, že vládne návrhy budú v parlamente prechádzať naďalej."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok