Slovenský dizajnér Kabaň končí vo Volkswagene, novému šéfovi sa nepáčili jeho nápady

TA3 ČTK
21.1.2023 11:43

Slovenského dizajnéra Jozefa Kabaňa nahradí v automobilke Volkswagen šéfdizajnér britskej automobilovej značky Bentley Andreas Mindt. V piatok o tom informoval špecializovaný server Automotive News, ktorý sa odvoláva na zdroje z automobilky. Volkswagen sa k tomu odmietol vyjadriť.

Slovenský dizajnér Kabaň končí vo Volkswagene, novému šéfovi sa nepáčili jeho nápady
TASR/Jaroslav Novák

Kabaň predtým pôsobil aj ako dizajnér v automobilke Škoda, nového šéfa značky VW ale podľa zdrojov niektoré jeho nápady v dizajne veľmi nezaujali. Bentley je súčasťou skupiny Volkswagen a Mindt sa novej funkcie v značke VW ujme od 1. februára, oznámili zdroje magazínu Automobilwoche, čo je sesterská publikácia Automotive News. 

Kabaň sa stal šéfdizajnérom značky VW v roku 2020, teraz sa podľa zdrojov presunie v skupine Volkswagen na inú, nespresnenú pozíciu. Očakáva sa, že Volkswagen zmeny oficiálne oznámi v nadchádzajúcich dňoch. 

Mindtovým nástupcom v Bentley bude Tobias Sühlmann, ktorý v súčasnosti v Bentley vedie externý design. Sühlmann začal v Bentley pracovať v októbri 2021, predtým pôsobil v automobilkách Bugatti, Aston Martin, McLaren a VW. Bentley patrí v rámci skupiny Volkswagen medzi ultraluxusné značky.

Nový generálny riaditeľ značky VW Thomas Schäfer nie je podľa zdrojov z práce Kabaňa úplne nadšený. Bol požiadaný, aby zmenil štýl retro vo vozidle Volkswagen ID Life, ktorý bol predstavený na mníchovskom autosalóne v roku 2021, a namiesto neho navrhol modernejší dizajn. Pôvodný koncept mal byť predobrazom vzhľadu základného elektromobilu VW ID, ktorý má byť predstavený v roku 2025.

Schäfer podľa zdrojov Kabaňov dizajnérsky tím tiež požiadal, aby prepracoval styling chystanej vlajkovej lode VW - elektromobilu Trinity. Schäferovi išlo o to, aby vozidlo nevyzeralo ako sedan, ale skôr ako crossover.

Päťdesiatročný Kabaň zahájil kariéru dizajnéra áut v roku 1999, a to práve vo Volkswagene. V rámci skupiny pracoval pre značky Audi, Bugatti a Škoda. Dlhú kariéru vo Volkswagene má za sebou ale aj Kabaňov nástupca. Päťdesiattriročný Mindt vyrástol vo Wolfsburgu, kde má Volkswagen svoje hlavné sídlo. Mindtov otec pracoval vo Volkswagene ako dizajnér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok