Odbyt Volkswagenu vlani klesol. Predaj elektrických vozidiel však výrazne vzrástol

ta3 ČTK
12.1.2023 11:35

Celosvetový odbyt nemeckého automobilového koncernu Volkswagen sa v minulom roku napriek lepšiemu druhému štvrťroku znížil o sedem percent na 8,3 milióna vozidiel. Prepad je hlbší ako v predchádzajúcom roku, keď sa odbyt znížil na desaťročné minimum. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok firma zverejnila.

Bratislavský Volkswagen vo štvrtok opäť preruší výrobu
TASR/Jaroslav Novák

Volkswagen zároveň uviedol, že si udržal pozíciu popredného európskeho výrobcu elektromobilov s batériami. Predaj čisto elektrických vozidiel medziročne vzrástol o 26 percent.

Na vine slabších predajných čísel boli problémy s dodávkami automobilovej elektroniky a problémy s výrobou všeobecne. Volkswagen, ktorý je po japonskej Toyote druhou najväčšou automobilkou na svete, sa s nimi stretával horšie, ako napríklad nemeckí výrobcovia luxusných áut.

Jediným rastovým regiónom bola Ázia a Tichomorie, pokiaľ sa tam nezohľadní najdôležitejší trh, ktorým je Čína. V priebehu roka sa však obchod znateľne stabilizoval – napríklad v decembri sa globálny odbyt zvýšil v predajných štatistikách o 18,1 percenta, v Číne takmer o 23 percent av západnej Európe takmer o 18 percent.

Zatiaľ čo v druhej polovici roka sa globálny predaj zvýšil o 12 percent, v tej prvej o viac ako pätinu klesol. Problémom bola vojna na Ukrajine, ktorá prerušila dodávateľské reťazce a kvôli pandémii boli zatvorené továrne v Číne. V druhej časti roka sa pandemické opatrenia v Číne už trochu uvoľnili.

V oblasti predaja áut s elektrickým pohonom sa druhému najväčšiemu výrobcovi áut na svete, ktorého súčasťou je aj Škoda Auto, darilo veľmi dobre. Ich odbyt sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 26 percent na viac ako 572 000 vozidiel. Volkswagen uviedol, že 6,9 percenta všetkých dodaných vozidiel boli čisto elektrické vozidlá, čo je o 1,8 percentuálneho bodu viac ako v predchádzajúcom roku.

Podľa členky obchodného výboru Hildegard Wortmannovej si spoločnosť do roku 2023 verí. A to napriek slabnúcemu makroekonomickému prostrediu a pretrvávajúcim nedostatkom v dodávateľskom reťazci.

Automobilka Škoda tento týždeň uviedla, že jej vlani klesol celosvetový odbyt o 16,7 percenta na 731 300 vozidiel. Odbyt batériových vozidiel sa ale o viac ako deväť percent zvýšil a dosiahol 53 700.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok