ROZHOVOR: Zatvoria Univerzitu Komenského? Pomoc od štátu pokrýva len základy, tvrdí prorektor

ta3/Alžbeta Múcsková
23.1.2023 00:00

Energetická kríza zapríčinila Univerzite Komenského zvýšené náklady. Malá pomoc od štátu jej dovoľuje iba fungovať, no zvýšenie cien ovplyvnilo jej budúci rozvoj a rozbehnuté rekonštrukcie. Prorektor Univerzity Komenského pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk prezradil pre ta3, či fakulty opäť zatvoria.

Univerzita Komenského v Bratislave 1140 px
TASR/Jaroslav Novák

Ovplyvňuje zdražovanie energií aj iné sféry univerzity, než vyučovanie?

Zdražovanie ovplyvnilo, žiaľ, aj ceny ubytovania na internátoch. Cena za ubytovanie na internátoch Mlyny a Družba sa zvýšila v priemere približne o 20 percent. Nové ceny však zodpovedajú len skutočne zvýšeným nákladom. Ubytovanie naďalej zostáva sociálnou službou pre študentov a zamestnancov. Zdražovanie pociťujeme najmä pri rekonštrukciách či väčších projektoch, kde náklady rastú rýchlo a niekedy už pôvodne schválený rozpočet nestačí na realizáciu v plne plánovanom rozsahu.

Aké kroky ste podnikli na riešenie univerzitného problému nárastu cien energií? 

Okrem zvýšenia cien ubytovania sme prijali sériu odporúčaných úsporných opatrení v oblasti energetiky, ktoré by mali ušetriť 10 až 15percent spotreby energie. Je medzi nimi zníženie prevádzkovej teploty, optimalizácia svetelných zdrojov, zredukovanie spotrebičov a ďalšie. Napríklad v hlavnej budove čerpala väčšina zamestnancov počas Vianoc dovolenky a na začiatkom januára pracovali z domu, vďaka čomu sme na niekoľko týždňov mohli vykurovanie stiahnuť na minimum.

Pomoc od štátu

Ako univerzite pomáha štát a akú pomoc by ste od nich potrebovali? 

Na podfinancovanie vysokého školstva upozorňujeme už roky. Táto energetická kríza nie je prvou ranou pre univerzity. Tou je opakované znižovanie výšky štátnej dotácie, ale aj výpadky príjmov z podnikateľskej činnosti v čase pandémie. Energetická kríza finančné problémy škôl ešte viac prehĺbila. 
Štát nám pokryl zvýšené náklady na energie do konca roka 2022. 

Sľúbené máme aj dofinancovanie národných a európskych projektov. Rozpočet pre vysoké školy na tento rok, ktorý sa mal pôvodne krátiť o 27 miliónov, bude ponechaný v tejto výške. Žiadali sme však o výšku dotácie z roka 2020, čo je o 72 miliónov viac. To sa však vyrokovať nepodarilo. V tejto chvíli nám pomoc štátu umožňuje fungovať, ale nemáme priestor na ďalší rozvoj.

Vysporiada sa univerzita s týmto problémom, alebo to bude mať následky aj na jej chod v budúcnosti? 

Bez dodatočných zdrojov sme museli zastaviť mnohé plánované rekonštrukcie a rozvojové projekty. Bohužiaľ sa to teda bezprostredne dotkne študentov aj zamestnancov univerzity. Veríme však, že náš štát pochopí, aký obrovský význam má rozvoj vzdelanosti a príprava expertov a expertiek v kľúčových odvetviach, a to najmä v dobe, v ktorej čelíme odchodu talentovaných ľudí do zahraničia. 

Prorektor Univerzity Komenského pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk TASR - Jakub Kotian
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok