Slovensko aj Česko sú asi ochotné vzdať sa Leopardov v prospech Ukrajiny, má to vytvoriť tlak na Berlín

ta3 čtk
20.1.2023 14:15

Česko a Slovensko sú zrejme ochotné vzdať sa v prospech Ukrajiny tankov Leopard 2, ktoré majú podľa predchádzajúcej dohody dostať z Nemecka. S odvolaním sa na svoje zdroje z diplomatických kruhov to v piatok uviedol nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa neho krok Prahy a Bratislavy zvyšuje tlak na Berlín, aby na piatkovom rokovaní v Ramsteine súhlasil s odovzdaním nemeckých obrnencov Kyjevu.

Slovensko aj Česko sú asi ochotné vzdať sa Leopardov v prospech Ukrajiny, má to vytvoriť tlak na Berlín
TASR/AP

Nemecko vlani darovalo Česku a Slovensku tanky Leopard 2A4 náhradou za to, že tieto krajiny odovzdali Kyjevu desiatky kusov zbrojnej techniky zo sovietskej éry. O variante, podľa ktorého by Nemecko ešte tento rok mohlo dodať na Ukrajinu viac tankov Leopard v prípade, že by Česko a Slovensko odsúhlasili neskorší príchod sľúbených tankov z Nemecka, informoval denník už v utorok. Česká ministerka obrany Jana Černochová vo štvrtok uviedla, že o oneskorení dodávky leopardov do SR v prospech Ukrajiny sa nejednalo.

Obe krajiny by podľa informácií FAZ mohli na piatkovom stretnutí takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku ponúknuť, že zatiaľ upustia od ďalších dodávok a tanky odovzdajú Ukrajine. Prvé z týchto tankov boli dodané Prahe a Bratislave vlani v decembri a už sa začal aj výcvik posádok. Celkom by podľa FAZ malo ísť o 30 pôvodne vyradených obrnených vozidiel, ktoré od nemeckej a švajčiarskej armády odkúpil vojenský priemysel v Nemecku.

Česká a slovenská ponuka podľa denníka zvyšuje tlak na nemeckú vládu, aby s dodávkami leopardov súhlasila. Vláda kancelára Olafa Scholza doteraz súhlas podmieňovala tým, že Kyjevu odovzdajú svoje ťažké tanky aj Spojené štáty. Poľsko už skôr niekoľkokrát oznámilo, že dodá Ukrajine niekoľko svojich tankov Leopard 2, Fínsko a ďalšie krajiny prejavili k tomuto kroku ochotu v prípade, že ho Nemecko odsúhlasí. Podľa FAZ je možné, že Praha a Bratislava získali ešte pred svojou ponukou odovzdania tankov Leopard Ukrajine prísľub od USA, že dostanú náhradou staršie americké tanky Abrams.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok