Mám ambíciu vyhrať voľby, vyhlásil Fico. O zahraničnej politike povedal, že svet nemá iba západ

ta3
19.1.2023 20:58

Poslanecký klub OĽANO rokoval o postupe pri hľadaní termínu predčasných volieb. To súvisí aj so zmenou ústavy. Bolo potrebné urobiť pre zmenu ústavy všeľudové hlasovanie? A čo potom? Chce Robert Fico opäť vládnuť? Šéf Smeru sa k tomu vyjadril v relácii Téma dňa.

fico_17.jpg
TA3

Robert Fico, predseda strany Smer-SD avizoval, že sa ešte neuskutočnilo žiadne oficiálne rokovanie o riešení momentálnej politickej situácii. Podľa Fica je v normálnych demokraciách pád vlády riešený predčasnými voľbami. „My však predčasné voľby konať nemôžeme,“ uviedol. Fico obvinil prezidentku Zuzanu Čaputovú zo zmarenia referenda v roku 2021, keď sa obrátila na Ústavný súd. „Súd nám povedal, že musíme zmeniť ústavu,“ skonštatoval.

Predčasné voľby a referendum

Myslí si, že vláda padla pre neschopnosť koalície. „Dnes nám tu odkazujú, že túto vládu treba nechať vládnuť do septembra s požehnaním pani prezidentky,“ povedal Fico. Uviedol, že ich úlohou je zmeniť ústavu. Obvinil opozíciu z odporu k tejto zmene a zároveň aj z averzie k predčasným voľbám. Následne vyzval, aby občania SR prišli hlasovať v sobotňajšom referende.

„Pani prezidentka, ako neformálna líderka Progresívneho Slovenska predčasné voľby nechce, lebo strane voľby nevyhovujú,“ obul sa do Čaputovej Fico. „Potrebujeme zmeniť ústavu, aby sme mohli konať predčasné voľby,“ pokračoval. Tvrdí, že koalícia sa na ničom nedohodla, lebo sa bojí predčasných volieb. „Ak v sobotu nezmeníme ústavu, tak ju už nezmeníme nikdy, pretože sa na tom nebude chcieť bývala koalícia dohodnúť,“ dodal.

„Čo by ste robili, keby som ja žiadal ďalších desať mesiacov vládnutia,“ spytoval sa Fico. Podľa neho absolútna väčšina verejnosti tejto vláde nedôveruje a nechce ju. Odmieta tvrdenie, že referendum je stranícke, ale o zmene ústavy. Odmietol návrh na zmenu ústavy z dielne strany SaS. „Jediným riešením tejto neschopnej vlády sú predčasné voľby,“ zopakoval Fico.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok