ROZHOVOR: Drahšie izby i strava. Ceny internátov niekde vzrástli aj o 60 %, hovorí zástupkyňa študentov

ta3/Nicolette Ftáčková
24.1.2023 00:00

Extrémne vysoká inflácia číha za každým rohom a týka sa nás všetkých. Zdraželi potraviny i nájmy, jednoducho, všetko. Vysokoškoláci veľmi intenzívne pociťujú súčasné negatívne zmeny a odráža sa to aj na ich štúdiu. O téme sme sa rozprávali s predsedníčkou Študentskej rady vysokých škôl Zuzanou Hozlárovou.

ROZHOVOR: Drahšie izby i strava. Ceny internátov niekde vzrástli aj o 60 %, hovorí zástupkyňa študentov
Archív Zuzany Hozlárovej

Alarmujúca úroveň internátov

Mnoho študentov volí internáty pred privátmi, pretože sú lacnejšie, i keď možno menej komfortné. V akých výškach sa pohybujú ceny za izby?

Poplatky za ubytovanie na internátoch sa líšia od typu izby či miesta. Dolná hranica je približne 60 eur a najvyššie sumy evidujeme približne vo výške 140 eur. V nadväznosti na infláciu, sme zaznamenali zvyšovanie cien internátov niekde až o 60 % viac oproti pôvodnej sume. Keďže aj ubytovanie vplýva na celkovú kvalitu vzdelávania, univerzity by mali podnikať také kroky, aby sa študentom a študentkám internátne izby nerozpadávali nad hlavami.

Študenti si musia veľakrát kúpiť odbornú literatúru či iné pomôcky. Vyžadujú vysoké školy mnoho takýchto výdavkov, alebo sa to dá uniesť?

Výdavky spojené so štúdiom sa líšia na každej vysokej škole, fakulte, katedre, či odbore. Vysoké školy ponúkajú sociálne štipendiá, ktoré sú určené na vykrytie práve výdavkov spojených so štúdiom. Či už je to ubytovanie na internátoch, alebo učebné pomôcky. 

Každý potrebuje mať aj chvíľku pre seba a svoje záľuby. Zostávajú slovenskému študentovi financie, napríklad, na posedenia s priateľmi, kurzy, cestovanie a pod.?

Medzi dôležité aspekty študentského života patrí okrem iného aj odreagovanie sa, napríklad po skúškovom. Nájsť si financie a čas na tieto aktivity popri štúdiu je, bohužiaľ, ťažšie, najmä z dôvodu vysokej inflácie. 

U študentov sú obľúbené zahraničné stáže či výmenné pobyty. Univerzity v cudzích krajinách disponujú mnohokrát nadštandardným prístupom. Badáte rokmi menší záujem o slovenské vysoké školy a odliv študentov do zahraničia? 

Netvrdila by som, že slovenské univerzity nemôžeme porovnávať s tými zahraničnými. Aj na Slovensku je množstvo odborných pracovísk, kde máme nadané talenty a šikovných ľudí. Pravdou je, že odliv slovenských študentov do zahraničia je veľkým problémom. Vplýva na to napríklad aj úroveň internátov, či proštudentský prístup, ktorý na niektorých pracoviskách a univerzitách chýba. 

Obávate sa, čo čaká študentov po ukončení štúdia na Slovensku?

Verím, že slovenské univerzity pripravujú študentky a študentov na budúce povolania a dokážu do nich vštepiť také informácie a znalosti, ktoré sú potrebné aj v praxi. 

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok