ROZHOVOR: Drahšie izby i strava. Ceny internátov niekde vzrástli aj o 60 %, hovorí zástupkyňa študentov

ta3/Nicolette Ftáčková
24.1.2023 00:00

Extrémne vysoká inflácia číha za každým rohom a týka sa nás všetkých. Zdraželi potraviny i nájmy, jednoducho, všetko. Vysokoškoláci veľmi intenzívne pociťujú súčasné negatívne zmeny a odráža sa to aj na ich štúdiu. O téme sme sa rozprávali s predsedníčkou Študentskej rady vysokých škôl Zuzanou Hozlárovou.

ROZHOVOR: Drahšie izby i strava. Ceny internátov niekde vzrástli aj o 60 %, hovorí zástupkyňa študentov
Archív Zuzany Hozlárovej

V rozhovore s predsedníčkou Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) sa dozviete:

  • či štát pomáha študentom v čase inflačnej krízy,
  • čo je na živote vysokoškoláka najdrahšie,
  • koľko platia za izbu na internáte,
  • koľko ich vyjde stravovanie,
  • ako hodnotí školstvo.

Univerzity na Slovensku sú síce bezplatné, no štúdium zahŕňa množstvo výdavkov, ktoré sa mesačne vyšplhajú aj na stovky eur. Je v čase inflačnej krízy pomoc od štátu pre študentov dostatočná?

Aj napriek tomu, že je väčšina vysokých škôl na Slovensku bezplatná, štúdium so sebou nesie množstvo výdavkov, ktorým musia študenti a študentky čeliť. Medzi najväčšie riziká, ktoré evidujeme, patrí zvyšovanie cien internátov naprieč celým Slovenskom, či zvyšovanie cien stravy.

Drahá strava

Ktorá časť študentského života je najdrahšia?

Medzi najvyššie výdavky študentstva patrí ubytovanie, strava a doprava. I keď majú študenti a študentky možnosť cestovať vlakovou dopravou bezplatne, autobusová doprava zostáva spoplatnená. 

Koľko minú vysokoškoláci na stravu?

Výdavky na jedlo aj počas inflácie výrazne stúpli. Tohtoročné navýšenie príspevku na stravovanie o 0,10 € na sumu 1,50 €, je nedostačujúce. Študenti to prakticky nepocítia. Čiastka tvorí len zlomok príspevku na stravovanie zamestnancov.

Podnikli ste nejaké kroky, aby rezort školstva urobil v tomto smere pre študentov viac?

V decembri sme požiadali ministerstvo školstva (MŠVVaŠ) o navýšenie príspevku na stravovanie na sumu minimálne 2,50 €, v rámci našich pripomienok k metodike financovania vysokých škôl. Pre porovnanie, doplatok študentstva na jedlo sa medziročne v rokoch 2019 – 2022 zvýšil priemerne o 2,00 € a vzhľadom na ekonomický vývoj situácie si značná časť študentstva nemôže dovoliť odoberať dve jedlá denne tak, ako bol stravovací systém nastavený v minulosti. Napríklad, zamestnanci majú dotáciu na jedlo vo výške 55 % + doplatok zo sociálneho fondu, čo spolu predstavuje priemerný príspevok na jedlo okolo 60 – 75 % doplatku na jedlo, v závislosti od sociálneho fondu. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok