Symbolika aj kontrola nad zásobovacími trasami. Prečo a pre koho je Soledar dôležitý?

ta3
20.1.2023 00:00

Obsadenie mesta Soledar neďaleko Bachmutu znamená prvý zisk Moskvy na Donbase za niekoľko mesiacov. Pre ruského prezidenta Vladimira Putina by to mohla byť vítaná správa po nedávnom slede ponižujúcich neúspechov na bojisku, píše webový portál televízie CNN.

Symbolika aj kontrola nad zásobovacími trasami. Prečo a pre koho je Soledar dôležitý?
AP Photo/Libkos

V okolí Soledaru sa nachádzajú veľké soľné bane, ktoré patria štátnemu podniku Artemsil, najväčšiemu producentovi soli v Európe, ktorý výrobu zastavil krátko po ruskej invázii vlani vo februári.

Niektorí špekulovali, že Rusi a vodca vagnerovcov Prigožin sa zaujímal o Soledar práve pre jeho zdroje. Prigožin využíval v Afrike a Sýrii žoldnierov na získanie prístupu k rôznym zdrojom vrátane diamantov a ropy.

Využitie preslávených soľných baní v Soledare by si však vyžadovalo veľké investície a pokojnejšie prostredie ako v súčasnosti. Prigožin povedal, že rozsiahla sieť tunelov vytvorených ťažbou ponúka "jedinečnú a historickú obranu" a "sieť podzemných miest".

Prečo je dôležitý

Ruské ozbrojené sily nemajú veľa dôvodov na oslavu, museli sa stiahnuť v Charkove na severe aj v Chersone na juhu Ukrajiny. Dobytie Soledaru je preto významným pokrokom, malo by to mať však skôr symbolický charakter.

Inštitút pre štúdium vojny tvrdí, že kontrola nad Soledarom "vyslovene neumožní ruským silám kontrolovať kritické ukrajinské pozemné komunikačné linky do Bachmutu". Dobytie Soledaru by neznamenalo okamžité obkľúčenie Bachmutu, dodal inštitút.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok